Hakkari'nin Geçitli köyünde bir ahırın üzerine çığ düşmesi sonucu 32 keçi telef olurken, bir keçi ise 11 gün sonra sağ olarak kurtarıldı.
Yoğun kar yağışının yaşandığı Hakkari'de, Geçitli köyü Çengel Mahallesi'nde geçimini tarım ve hayvancılıkla sağlayan 12 nüfuslu Şehmuz Gezer'e ait 33 keçinin içinde bulunduğu ahırın üzerine çığ düştü. Kar yağışı etkisini sürdürdüğü için ve çığ tehlikesi bulunduğundan dolayı çığ altında kalan hayvanlara müdahalede bulunamadı. Ailenin müracaatı üzerine havaların düzelmesiyle bölgeye giden Hakkari İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'nde görevli 2 kişilik veteriner hekimi çığ altında kalan hayvanların tespiti için enkaz altında bulunan keçi leşlerinin çıkartılmasını istedi. Köylüler ve görevli ekipler ellerine kazma kürek alarak enkaz altındaki hayvanları tek tek çıkartmaya başladılar. Aradan 11 gün geçmesine rağmen bir keçinin çığ altında sağ çıkartılması görevlileri olduğu gibi hayvan sahiplerini de şaşırttı. Tir tir titreyen keçi, sahipleri tarafından alınarak ahırın dışına çıkartıldı.
Hayvanların sahibi Şehmuz Gezer, geçimini hayvancılıkla sağladığını belirterek, ahırın üst tarafında bulunan tepelerden inen çığın ahırın üzerine düşmesi sonucu içeride bulunan hayvanların telef olduğunu söyledi. Gezer, "Elimde 12 nüfusum bulunmaktadır. Başkada geçim kaynağım bulunmamaktadır. Ahırın üst tarafında inen çığ ahırın üzerine düştü, içerde 33 keçi enkaz altında kaldı. Hayvanların tespiti için ilgili kuruma başvurduk. Havaların düzelmesiyle birlikte köye gelerek enkazın altındaki hayvanları çıkartmamızı istediler. Telef olan 32 hayvanın leşini çıkartırken 1 keçiyi ise sağ olarak bulduk. 11 gün çığ altında kalan geçinin sağ kurtulması bize sevindirmiştir. Elimdeki hayvanlarda gidince ne yapacağımı bilemiyorum. Yetkililerin bana yardımcı olmasını istiyorum" dedi.
Bazı köylüler ise, ahırın üst tarafında bulunan tepelerden inen çığların ahırın üzerine düştüğünü belirterek, yaptıkları arama çalışmaları sırasında 11 gün aradan sonra bir keçiyi sağ olarak bulmanın şaşkınlığını yaşadıklarını söylediler.
İlgili kurum yetkilileri de, çığ bölgesinde hasar tespit çalışmalarını tutanaklara geçirerek köyden ayrıldılar.
(FA-FT-MSA-Y)

20.01.2013 12:24:39 TSI

Editör: Wan Haber