Jeotermal enerji kaynaklarının, Türkiye'nin en önemli değerlerinden biri olduğu belirtildi.
AFJET Genel Müdürü Yusuf Ulutürk, Afyonkarahisar'ın sahip olduğu jeotermal kaynakların, içerisindeki mineral oranı bakımından dünyada ilk sıralarda geldiğini söyledi.
Özellikle yenilenebilir ve Türkiye'nin kendi öz varlığı olan enerjilerden birinin jeotermal enerji kaynakları olduğunu belirten AFJET Genel Müdürü Yusuf Ulutürk, bu enerjinin Afyonkarahisar ile birlikte Türkiye'nin son zamanlarda parlayan yıldızları arasında gösterildiğini söyledi. Ana kaynağı tabiat olan jeotermal suyun çok iyi ve dikkatli kullanılması ile ömrünün daha uzun olacağına dikkat çeken Ulutürk, şöyle konuştu: "Bunun için havzalarda gözlem çalışmanızın olması gerekiyor. Biz de çeşitli vasıtalarla Ömer Gecek ve Gazlıgöl havzasında bulunan termal turizm tesislerinde suyun kullanılması ve buraların ısıtılmasının tek elden yapılması projelerini yaptık. Ömer Gecek havzasında tek elden dağıtım su birliği kuruldu.Suyun tek elden dağıtılması noktasında Gazlıgöl havzasında da Zafer Kalkınma Ajansı (ZEKA) ile ortaklaşa yürüttüğümüz projenin yüzde 50'lik kısmı bitti. Bunun yanında Yaylabağı havzasında da çalışmalarımıza devam edeceğiz."

TEK ELDEN DAĞITIMLA SU TASARRUFU SAĞLANDI
Yusuf Ulutürk, Ömer Gecek havzasında 5 yıldızlı otellerin yoğun olduğu bölgede geçen yıl bir çalışma yapıldığını, 19 kilometrelik bir termal turizm hattı inşa edildiğini anlattı.
Projenin Türkiye'de bir ilk olduğunu belirten Ulutürk, şöyle konuştu: "Yaklaşık 10 bin yatak kapasiteli otellerin hem ısıtma hem de kullanım suyunun tek noktadan sağlanan örnek bir proje oldu. Bu projenin diğer illerde de kullanımı jeotermal enerjinin geleceğine önemli oranda katkısının olacağını düşünüyoruz. Çarpıcı bir örnek verecek olursak bu oteller, jeotermal su ile hem otelleri ısıtıp hem de su ihtiyaçlarını karşılamak için kuyu açsalardı saniyede 350 litre saatte 1200 ton su kullanmaları gerekiyordu. Şu an bu otellerin tamamı saniyede 100 litre, yani saatte 360 ton suyla hem ısıtmalarını sağlıyor hem de ihtiyaçları olan suyu kullanıyorlar. Tek elden dağıtımla dörtte bir oranında su tasarrufu sağlanmış oldu. Isıtmada kullanılan yaklaşık 300 ton suyu geri dönüşüm borularımıza alarak, geri dönüşümü sağlayıp havzaya tekrar kazandırıyoruz. Dolayısı ile faydalı ve düzenli bir havza yönetimi var. Nicelikli olarak eni boyu belli olmayan elinizde bir malzeme var yani termal su. Katı bir madde değil ki enini boyunu ölçüp değerini bulasınız. Ama hidrojeoloji tekniğinde bir kural vardır. Havzaya gözlem kuyuları açarsınız, Afyonkarahisar'da şu an özellikle Ömer-Gecek havzasında 7 gözlem kuyusu var ve bu havzalarda dakika başı ölçüm yapılarak raporlandırılıyor."

JEOTERMAL ENERJİYİ ETKİN KULLANMAK
Bir havzada rezerv hesaplamasının yaş hesabı ile yani izotop analizleri ile yapıldığını kaydeden Ulutürk, sözlerini şöyle sürdürdü: "Ömer Gecek havzası ve Gazlıgöl havzasında yaptığımız çalışmalarda suların meteorolojik kökenine baktığımız zaman güncel sular olduğunu görüyoruz. Yaşlarının 30 yıldan daha yaşlı olduğunu görüyoruz. Yani bir damla su düştükten sonra bu havzaya 30 yıl sonra dahil oluyor. Biz şu an 30 yıl önceki suları kullanıyoruz. Bizim yaptığımız hesaplamalarda suyun uzun yıllar yeteceği sonucunu çıkardık. Ama tek elden dağıtımı kesinlikle bozmadan su sıkıntısının olmadığını görüyoruz. Çok büyük bir deprem olmadığı müddetçe jeotermal suyun sonsuz bir güç, sonsuz bir enerji ve uzun yıllar kullanılabilecek bir enerji olduğunu söyleyebiliriz."

TÜRKİYE'DE BİN 600 JEOTERMAL KAYNAK VAR
Afyonkarahisar ile birlikte Türkiye'nin bin 600 jeotermal kaynağı bulunduğunu kaydeden Ulutürk, sözlerine şöyle devam etti: "Bunların yüzde 90'ı orta sıcaklık denilen yüz derecenin altında. Sıcaklıkların 200 derece olduğu yerlerde 210 megabayt (mb) elektrik üretilebiliyor. Bu da zaten kullanılıyor. Diğerleri konut ısıtması ve seracılıkta kullanılıyor. Ülkemizin 2023'deki hedefi jeotermal kaynaklarından 600 mb enerji üretmek. Ülkemizin şu an 260 milyar kilovat saatlik bir enerjiye ihtiyacı var.Bunun 2023 yılında 500 milyar kilovat saati aşacağı düşünülüyor. Bu rakamın yerli ve doğal enerji kaynaklar kullanılarak karşılanması düşünülüyor. Biz de buna 2-5 mb elektrik üretimi ile destek vermeyi düşünüyoruz."

VİCHY'DEN DAHA KALİTELİ SU
Fransa'nın Vichy termal su kaynaklarının içerisinde serbest dolaşan oksijen bakımında çok meşhur olduğunu ancak özellikle Gazlıgöl ve Ömer Gecek'teki kaynakların Vichy termal su kaynaklarından daha değerli olduğunu söyleyen Ulutürk, "Bizim şehir olarak sadece tek sıkıntımız reklamımızı iyi yapmamak. Şu an Ömer Gecek havzasındaki suların kimyasal analizlerine baktığınızda 1 litrede 6 gramın üzerinde bir minarel işlevselliğinin olduğunu görüyoruz termal tedavide kullanılmak üzere. Standartlarda ise bu 1 litrede 1 gram olarak geçiyor. Ama burada 6 gram, bu da suların ne kadar kaliteli olduğunu gösteriyor. Gazlıgöl'de 4,5 gramlık bir mineral konsantrasyonu var" dedi.
Afyonkarahisar'ın ülkemizle birlikte dünyadaki jeotermal kaynaklar noktasında ilk sıralarda yer aldığını anlatan Ulutürk, sözlerini şöyle tamamladı: "Gazlıgöl'ün suyunda litrede 10 miligram karbondioksit bulunuyor. Oysa Vichy termal su kaynağında bu oran daha az. Gazlıgöl'ün suyunu ayrıca litrede 3000-4000 çözümlenmiş mineral oranı Vichy'e oranla daha yüksek. Sonuç olarak Afyonkarahisar Gazlıgöl havzasındaki su, dünyaca ünlü Vichy termal suyundan daha kalitelidir."
(GC-SK-HO-Y)

17.01.2013 16:24:05 TSI

Editör: Wan Haber