Afyonkarahisar'da, sosyal güvenlik kapsamında 80 bin 176, Bağ-Kur statüsünde çalışan sayısının 40 bin 858 olduğu belirtildi.
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) İl Müdürü Mehmet Uğur Kaya, ayrıca Afyonkarahisar'da kayıt dışı ile mücadelede önemli çalışmalar yaptıklarını kaydederek, "2012'de gerçekleştirilen SGK prim tahsilatı 22 milyon TL" dedi.
Afyonkarahisar'da nüfusa göre oranlama yapıldığında çalışan sayısının yüzde 21 olduğunu söyleyen Mehmet Uğur Kaya, nüfusa göre emeklilik oranının yüzde 14,10 olduğunu belirtti. Kayıt dışı istihdam ile mücadelenin sadece sosyal güvenlik kurumunun değil toplumdaki herkesin görevi olduğunu söyleyen Kaya, şöyle konuştu: "Bununla mücadelenin etkin bir şekilde yapılabilmesi için 5 bin 510 sayılı sosyal sigortalar ve genel sağlık sigortası kanununda birçok kamu kurum kuruluşuna, bankalara sorumluluk verilmiştir. Her kamu kurumu kendi görev alanı ile ilgili bir konuyu denetlerken çalışanların sosyal güvenliğini de kontrol etme ve o tutanakla ilgili bilgiyi de SGK'ya göndermekle mükelleftir. Prim borcu ve kayıt dışı olanlar, bir iş yerinde çalışanlar onun primini tahakkuk edilirken yüzde 14'ü sigortalı hissesidir. Maaşından kesilir. Bu oranı işveren bize tahakkuk olarak verir. Verdiği an o primin ödenip ödenmemesinin hükümlülüğü sigortalıyı hiç etkilemez. Onun ödeme mükellefi işverendir. Bu ödeme yapılmazsa biz yasal yollardan alırız. Alırız derken iflas ettiyse oda artık çürük alacaklar altına gider. Ama sigortalı buradan hak kaybı yaşamaz. Ama Bağ-Kur öyle değil kendi ödüyor"

AMACIMIZ SGK BİLİNCİNİ ARTIRMAK
Aktif çalışan sigortalı sayısının eski adıyla SSK kapsamında 80 bin 176, Bağ-Kur statüsünde Afyonkarahisar'da çalışan sayısının 40 bin 858 olduğunu kaydeden Kaya, şöyle konuştu:
"4 C dediğimiz kanuna göre, emekli sandığı ve memur statüsünde çalışanlar 25 bin 475, Afyonkarahisar'da sigortalı çalışanların toplam sayısı 147 bin 509 kişi. Bir de aylık alanlarımız var bu statülerden birinde çalışmış ve emekli olmuş olanlar var SSK statüsünde 44 bin 413, Bağ-Kur statüsünde 36 bin 301, emekli sandığında 17 bin 199 kişi. Toplam 98 bin 513 kişidir. 2012'de gerçekleştirilen SGK prim tahsilatı 22 milyon TL. Bağ-Kur'da herkes dilediğini ödediği için o rakamı veremiyoruz. Emekli Sandığına kayıtlı olanların sayısı 25 bin 500 civarında yani 25 bin 500 kişi devlet memuru statüsünde çalışıyor"
Geçen yıl yürütülen SGK çalışmaları hakkında da bilgi veren Kaya, sözlerini şöyle sürdürdü: "Afyonkarahisar'da 9 tane Meslek Lisesi'nin son sınıf öğrencilerine sosyal güvenliğin önemi, sosyal güvenliğin kavramı, sosyal güvenlik bilincinin oluşmasına yönelik eğitim verdik. Terhisine çok az bir süre kalmış askeri birliklerde olan er ve erbaşlara bilgilendirme eğitimleri yaptık. Buradaki amaç terhis olduktan sonra iş hayatına girecek ve neticede çalışma hayatının hangi tarafında olursa olsun hak ve yükümlülüklerini öğretmektir."
(MRV-GC-SK-HO-Y)

09.01.2013 17:57:34 TSI

Editör: Wan Haber