Afyonkarahisar'da, en sık görülen hastalıkların başında kalp ve dolaşım bozuklukları ile kanserin geldiği belirtildi. Afyonkarahisar İl Halk Sağlığı Müdürü Uzman Dr. Lütfi Akgün, kentte tüberküloz ve guatr gibi dahili hastalıklarda düşüş yaşandığını söyledi.
Afyonkarahisar'ın genel olarak daha sağlıklı bir toplum haline dönüşmeye başladığını, Afyonkarahisar'da yaşayanların beslenme kültürlerinin diğer toplumlarla kıyaslandığında sağlıklı bir beslenme kültürüne sahip olduklarını dile getiren Dr. Lütfi Akgün, evlerde hazır gıda tüketmek yerine doğal gıdalardan oluşan bir sofra kültürü olmasının sağlıklı bir topluma gitmede büyük etken olduğunu söyledi. İnsanların en büyük sıkıntısının hareketsizlik olduğunu anlatan Akgün, şöyle konuştu: "Hastalıkların en büyük sebebi şişmanlık ve bazı alışkanlıkların getirmiş olduğu sorunlardan kaynaklanıyor. Özellikle sigara kullanımı şişmanlık ikisi bir araya geldiğinde bir çok hastalığın ortaya çıkışını hızlandırmakta. Yüksek tansiyon, şeker, kalp ve dolaşım bozuklukları hastalıkları kanser bunların en başında gelen hastalıklardır. Bunların hepsi önlenebilir hastalık önlenmediğinde ise insan yaşam süresini kısalttığı gibi aynı zamanda yaşam standartlarını düşürmekte. Afyonkarahisar'da ortalama ömür 74 yaş. 50 yıl önce bu rakam 50'ydi yani ortalama ömür yüzde 50 artmış diyebiliriz. Bu bir bakıma sevindirici, bir bakıma uyarıcı yaşlı nüfusumuzun arttığı anlamına geliyor."

KANSERLE MÜCADELE BAŞARIYLA İLERLİYOR
Afyonkarahisar'da en sık görülen hastalıkların başında kalp ve dolaşım bozuklukları hastalıkları ile en sık rastlanan kanser ve kanser çeşitleri ile mücadelenin artarak devam ettiğini söyleyen Dr. Akgün, "Bu hastalıkları Afyonkarahisar'ın geçmişi ile kıyaslayacak olursak kalp ve dolaşım bozuklukları hastalıkları yapılan ileri tetkiklere, sıkı kontrollere ve daha yoğun ısrarlı tedavilere bağlı olarak çok düşük bir artışla devam etmektedir" dedi.
Kanser vakalarında Türkiye geneline bağlı olarak Afyonkarahisar'da da bir düşüş gözlendiğini anlatan Akgün, sözlerini şöyle sürdürdü: "Afyonkarahisar'ı kendi içerisinde geriye dönük 3 yılını değerlendirdiğimizde yarıya yakın bir düşüşün olduğunu söyleyebiliriz. Bu düşüşün sebebi kansere yönelik yapılan çalışmalar. Örneğin obezite, tütün ve tütün ürünleri ile mücadele. Özellikle ülkemizde son yıllarda yapılan çalışmalarla sigara kullanım alışkanlığında iki milyona yakın bir düşüş var. Bunun yanında yoğun bir kanser taraması yapılmakta ve kanser vakalarının düşüşü bununla izah edilmekte"

AFYONKARAHİSAR'DA BEBEK ÖLÜM ORANI BİNDE 6
Tüberküloz ve guatr gibi dahili hastalıkların karşılaştırılması yapıldığında bu hastalıklarda zaman içerisinde değişiklik göstermekle birlikte bir düşüş olduğunu dile getiren Dr. Akgün, şöyle konuştu: "Guatr sık görülen bir hastalık bunun nedeni topraklarımızda iyot eksikliğinden kaynaklanıyor. Afyon'da ayrıca tüberküloz vakalarında düşüş var. Bu Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü'nün başarılı çalışmalarından ve tüberküloz hastalarının sıkı gözetim altında tedavilerinden kaynaklanıyor. Bebek ölümlerini Türkiye ile değerlendirdiğimizde yurt genelinde bebek ölümü binde 9, Afyonkarahisar'da bu rakam binde 6. gelişmişlik göstergesi olan parametrelerden anne ölüm hızı yüz binde 16, hedef bu rakamları en aşağılara çekmektir."
(GC-HO-Y)

30.01.2013 15:03:59 TSI

Editör: Wan Haber