Cüzzam hastalığına yakalanan Afrodit'i eski güzelliğine kavuşturduğu söylenen Balıkesir'in Güre beldesindeki termal sular, şifa dağıtmaya devam ediyor.
Avrupa'nın en büyük termal tesislerini barındıran ve son yıllarda yapılan yatırımlarla termal turizme yön vermeye başlayan Güre beldesi, aralarında siyasetçilerin de bulunduğu yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağı haline geldi. Homeros'un yazdığı İlyada Destanı'nın büyük bölümünde de Güre'nin sınırlarından bahsedilirken, Kaz Dağlarının Sarıkız Zirvesi'ndeki Kartal Çimeni Çeşmesi'nde, Zeus'un doğduktan sonra annesi tarafından yıkandığı biliniyor. İlyada'ya göre Zeus'un da Güreli olduğu söyleniyor.
Yılın 12 ayında termal sağlık turizmine kapıları açık olan beldedeki termal sular; eklem ağrıları, romatizma, kadın hastalıkları ve sporcu hastalıklarına şifa olmakla birlikte, cildi besleyici özelliğe de sahip.
Güre Belediye Başkanı Kamil Saka, "Güre, termal sağlık turizmi konusunda son yıllarda oldukça mesafe kaydeden bir beldemizdir. Termal sağlık turizminde bugün gelinen noktaya, 20 yıl önce attığımız temeller sayesinde ulaştık. Güre, 1993 yılında Bakanlar Kurulu kararıyla resmen termal turizm merkezi ilan edildi ve bundan dolayı da önemli ölçüde teşviklerden faydalanır hale geldi. Şu anda da yaklaşık 2 bin 500, 4 ve 5 yıldız seviyesinde yatak Güre'de termal sağlık turizminin hizmetindedir. İnsanların daha sağlıklı yaşamaları için kurulan termal kaplıca tesisleri, fazla sayıda insana da istihdam sağlamaktadır. Bu 2 bin 500 yatak kapasitesi önümüzdeki birkaç yıl içinde 6 bine çıkacak ve daha sonra artış gösterecektir. Beldemizde su ve yer konusunda sıkıntımız da yoktur. Mevcut olan 4 adet termal su kuyumuzdan sadece 1 tanesini kullanmakta ve ihtiyacı karşılamaktayız" dedi.

"TERMAL SULAR BİRÇOK HASTALIĞA ÇARE OLUYOR"
Belediyeye ait Afrodit Otel'in Müdürü İbrahim Yakın ise, termal sularla insanların şifa bulduğunu söyleyerek, "Suyumuz sağlık açısından son derece faydalıdır ve kükürt oranı biraz yüksektir ve çok fazla miktarlarda içilmesi uygun değildir. Suyumuzun; eklem ağrılarına, romatizmaya, kadın hastalıklarına şifa olmakla birlikte cildi besleyici özelliği bulunmaktadır. Sporcu hastalıklarına da tedavi kaynağı olan suyumuz bölgemize has olup, bu suyla asırlar önce Afrodit de dillere destan olan o güzelliğine kavuşmuştur. Bu nedenle de işletmemize Türk müşterilerimizin yanı sıra yabancı müşteriler de rağbet göstermektedir. Romanla, İspanya, Bulgaristan, İngiltere, Yunanistan ve tüm Avrupa ülkelerinden gelen turistler termal sağlık turizmini seçmektedir. Jeotermal ısınma sisteminin yönetimi belediyemizdedir ve bu sayede de tesislere termal su aktarımında aksama yaşanmamaktadır. Kış sezonu olmasına rağmen hafta sonları yüzde 100 doluluk yaşamaktayız. Hafta sonları da yüzde 60'larda doluluk oranımız olmaktadır. Şu anda yarıyıl tatili olması doluluk oranımızı etkiledi. Doluluk patlaması yaşamaktayız. Gelenlerin yüzde 25'i tedavi amaçlı gelmektedir. Sağlık Bakanlığı onaylı tesislerimize sağlık kuruluşlarından doktor tavsiyeli hastalar gelmektedir. Burada 21 günlük kür tedavisi uygulamaktayız" diye konuştu.
Termal tesislerde, spa, Türk hamamı, sauna, tuz odaları, jakuzi, masaj ve daha birçok imkandan faydalanarak şifa arayan vatandaşlar, Güre'deki termal tesislerde sağlıklarına kavuştuklarını anlatıyor.
(SŞ-YS-GS-Y)

29.01.2013 10:50:30 TSI

Editör: Wan Haber