Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) Başkanı Dr. Fuat Oktay, dün Ege Denizi'nde meydana gelen 6.2'lik depremin haberini deprem toplantısında aldıklarını belirterek, "Biz bu deprem haberini aldığımızda aslında Acil Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü ile bir toplantı halindeydik. Toplantımızın konusu da 'depremler olmadan önce depremlere hazırlık' anlamında bir toplantıydı. Sağlık Bakanlığı ile ortaklaşa yaptığımız bir toplantıydı bu. Biz senaryoları konuşurken deprem olunca 'Evet arkadaşlar buyurun şuanda senaryo gerçek oldu, harekete geçiyoruz' dediğimiz bir olaydı" dedi.
AFAD Başkanı Dr. Fuat Oktay, dün Ege Denizi'nde meydana gelen 6.2'lik depremin ardından İHA muhabirinin sorularını cevapladı. Deprem haberi geldiğinde Sağlık Bakanlığı ile deprem öncesi hazırlıkları görüşmek üzere toplantı halinde olduklarını ifade eden Oktay, "Biz bu deprem haberini aldığımızda aslında Acil Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü ile bir toplantı halindeydik. Toplantımızın konusu da 'depremler olmadan önce depremlere hazırlık' anlamında bir toplantıydı. Sağlık Bakanlığı ile ortaklaşa yaptığımız bir toplantıydı bu. Biz senaryoları konuşurken deprem olunca 'Evet arkadaşlar buyurun şuanda senaryo gerçek oldu, harekete geçiyoruz' dediğimiz bir olaydı" diye konuştu.
Yaşanabilecek doğal afetler öncesinde tüm tedbirleri almak için bir "Ulusal Afet Müdahale Planı" hazırladıklarını belirten Oktay, "Depremler olduktan sonra bütün millet olarak bir araya gelmektense, öncesinde bütün hazırlıklarımızı yapalım dediğimiz bir çalışma bu" diyerek müdahale planını anlattı. Ulusal Afet Müdahale Planı'nın henüz bitmediğini, çalışmaların devam ettiğini kaydeden Oktay, müdahale planı kapsamında ilgili bütün kurum ve kuruluşları görevlendirdiklerini, Sağlık Bakanlığı, Ulaştırma Bakanlığı gibi ilgili bakanlıkların kuruluşlarına da gerekli görevleri tebliğ ettiklerini söyledi. "Bu bizim için çok çok önemli. Ve bütün kurumlarımız bunun bilincinde ve farkında. Ve yapmaya çalıştığımız Türkiye'yi afet olmadan önce afete müdahale ile ilgili hazır hale getirmek" diyen Oktay, müdahale planı hazırlıkları konusunda ise, "Birinci aşaması tamamlandı, bir model ortaya çıkarttık. Görevler belirlendi. Bu görevler ilgili bakanlıklara, kurum ve kuruluşlarımıza tamamen tebliğ edildi" diye konuştu.

"TÜRKİYE RAHAT BİR NEFES ALACAK"
AFAD Başkanı Dr. Fuat Oktay, "Ulusal Afet Müdahale Planı" çalışmalarının güzel bir şekilde devam ettiğini ifade ederek, "Bu tamamlandığında Türkiye rahat bir nefes alacak" dedi.
Lojistik anlamdaki çalışmaların da devam ettiğini kaydeden Oktay, Van depremi sonrasında çadır dağıtımı noktasında yaşanan karmaşa ile ilgili bir ders çıkardıklarını ve artık bu konuda bir tecrübe sahibi olduklarını belirtti. Oktay, ayrıca Suriyeli sığınmacılara yapılan yardımlar noktasında yine AFAD'ın önemli tecrübeler edindiğinin altını çizdi.
AFAD kadar diğer kurum ve kuruluşların da hazırlanan müdahale planına önem vermesi gerektiğinin altını çizen Oktay, planın başarıya ulaşmasını ise zincir halkası üzerinden örnek vererek anlattı. Oktay, "Bir zincirin gücü en zayıf halkanın gücü kadardır. Dolayısıyla biz bütün halkaları güçlendirmeye çalışıyoruz. Bütün bu çalışmaların sonucunda da dinamik bir afet yönetim modeli geliştirmeye çalışıyoruz" diye konuştu.
AFAD Başkanı Oktay, yanmayan çadır üretilmesi konusunda TÜBİTAK ile görüşme içinde olduklarını söyleyerek, ileride yanmayan çadırların yaşanabilecek afetler için hazır olması için gayret gösterdiklerini belirtti. Herhangi bir afete karşı hava araçlarını da kullanmak istediklerini, olay yerini yakından izleyebilecekleri ve havadan görüntü alabilecekleri bir sistem kurmaya çalıştıklarını ifade eden Oktay, "Göktürk-2 de şuanda ciddi olarak değerlendirdiğimiz bir konu" dedi.

"TÜM EKİPLERİMİZ ÇANAKKALE'DE HAZIR VAZİYETTE BEKLİYOR"
AFAD Başkanı Dr. Oktay Fuat, Ege Denizi'nde yaşanan deprem sonrasında "AFAD Çanakkale'de her türlü olumsuzluğa hazır mıydı?" sorusuna ise, "Tüm ekiplerimiz şuan alarm durumunda. Hazır mıyızın cevabı; Mart'ta çok daha iyi olacağız ama şuanda tabi ki hazırız. Şuanda tüm ekiplerimiz hazır vaziyette bekliyorlar" yanıtını verdi.
'Ulusal Afet Müdahale Planı'nın başarıya ulaşması ve ailelerin de bu konuda bilinçlenmesi için bir bilinçlendirme eğitim kampanyası başlatacaklarını ifade eden Oktay, şunları söyledi:
"Biz bütün bu çalışmaları yapıyoruz ama bireyler bunu sahiplenmediği sürece bu çalışmaların başarıya ulaşma şansı yok. Onun için de bilinçlendirme eğitim kampanyası başlatıyoruz. 2012'de bunun altlığını çalıştık, 'Afete Hazır Aile'. Asıl sloganımız 'Afete Hazır Türkiye'. Yani Türkiye'yi afete hazır hale getirmek istiyoruz. Bunun için de ailenin afete hazır olması gerekiyor. Bunun için çocuklarımızın, okullarımızın afete hazır gale gelmesi gerekiyor."
(AT-CC-Y)

09.01.2013 10:52:20 TSI

Editör: Wan Haber