İnsanların zor zamanlarında yardımına koşan 112 Acil Servis ekipleri, gereksiz telefonlarla zor anlar yaşıyor.
Günün her saati ücretsiz olarak hizmet veren 112 Acil Servis numarası, ilginç telefon ve isteklerle meşgul ediliyor. Bir taraftan saniyelerle yarışarak bir hayatı kurtarmak için mücadele eden sağlık görevlileri, diğer taraftan da gereksiz telefonlarla uğraşmak zorunda kalıyor. Çankırı'da 112 Acil Yardım Servisi'ne yapılan ihbarların yüzde 90'ı asılsız çıkıyor. Geçen yıl 112 Acil Servis hattına yapılan 150 bin ihbar arasında yemek siparişi verenler, cep telefonu için kontör, gazete, sigara isteyenlerin yanı sıra taşınırken yatalak hastası için ambulans isteyenler, günlerden ne olduğunu soranlar, çocuğunu avutamayanlar, dertleşmek isteyen sarhoşlar, hatta lahmacun siparişi verenler ile terhisine 112 gün kalan askerler olduğu belirtildi. Hattı arayan bir vatandaş, ''Ambulans var mı?'' sorusuna gelen "Var" cevabı üzerine "Bizde de var, kapıştıralım mı?" yanıtını verirken, yapılan ilginç ihbarlar arasında ''Yolda kaldık, bizim aracı çeker misiniz?", "Müsaitseniz oturmaya size geleceğiz'', "Benim çocuk çok ağlıyor. Uygunsanız onunla biraz ilgilenebilir misiniz?" ve "Pardon rahatsız ediyorum, ama ezan okundu mu?" gibi kayıtlar yer alıyor.
Çankırı Acil Sağlık Hizmetleri Sorumlusu Dr. Şakir Kaymak, il genelinde 27 ambulans ve 200 acil sağlık personeliyle hizmet verdiklerini söyledi. Yıl boyunca yapılan çağrıların yüzde 90'ının asılsız ihbarlardan oluştuğunu ifade eden Kaymak, ''2012'de servisimize 150 bin çağrı geldi. Bu çağrılardan sadece 18 bin 820'sinde hasta çıkışı yapıldı'' dedi.
İl Ambulans Servisi Başhekimliği Komuta Merkezi'nde görevli Çağrı Karşılama personeli Alev Yıldırım ise, her ilde olduğu gibi Çankırı'da da 112 Acil Servis hattına asılsız ihbarlar geldiğini belirterek, bu durumun kendilerini üzdüğünü ve performanslarını olumsuz yönde etkilediğini söyledi. Gelen çağrıların çoğunun asılsız ihbarlardan oluştuğunu ifade eden Yıldırım, ''Asılsız çağrılar bizleri gerçekten çok yoruyor. Hasta yakınları aradığında verilen adrese giden ekiplerimizle bazen dalga geçiyorlar" diye konuştu.
2012 yılında hatta yapılan ilginç ihbarları değerlendiren Yıldırım, "Çocuğunun araştırma ödevi olan da bizi arıyor, çocuğunu avutamayan da. Askerliğinin bitmesine 112 gün kalan askerler arıyor ve adeta dalga geçercesine 'Benim şafak 112 kaldı. Bilginiz olsun' diyor. Telefoncular telefon satarken seslerini 112 hattından kontrol ediyor. Yaşlı amcalar namaz saatlerini sormak için arıyor. 2012 yılında bizi misafirlik için gün isteyenler bile aramış. Yolda kalanların yanı sıra sarhoşlar sohbet etmek için bize ulaşıyor. 112 Acil Servis hattını meşgul etmemeleri gerektiğini söylediğimizde ise küfürle karşılık veriyorlar. Bu da bizi gerçekten çok üzüyor" şeklinde konuştu.
İl Ambulans Servisi Başhekimliği Komuta Merkezi'nde görevli Çağrı Karşılama personeli Tayyibe Demiroğlu da, 112 Acil Servis hattının amaçları dışında kullanıldığını ifade ederek, "Bir keresinde birisi aradı ve telaşlı bir sesle 'Çok acil ambulans lazım. Ambulans var mı?' diye sordu. Biz de ambulansımızın olduğunu belirttik. Arayan kişi bizim cevabımız üzerine kahkaha atarak, 'Bizde de var, isterseniz gelin ambulansları kapıştıralım' cevabı verdi. Bu tür ihbarlar bizim performansımızı azaltıyor. Gerçekten ihtiyaç sahibi olanlar o anda bize ulaşamıyor, hat meşgul çalıyor. Ben vatandaşlarımızı bu konuda duyarlı olmaya davet ediyorum" ifadelerini kullandı.
(MT-BÖ-CC-Y)

06.02.2013 15:20:01 TSI

Editör: Wan Haber