Özel Estetik Diş Merkezleri Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Alper, Türkiye'de 2003 yılında başlatılan 'Sağlıkta Dönüşüm' projesi ile vatandaşların dilediği hastanede sağlık hizmeti alabildiğini hatırlatarak, "Sadece ağız ve diş sağlığı tedavisi bu projenin dışında tutulmuştur. İnsanlar, sevk zorunluluğu olmadan istediği hastanede ağız ve diş sağlığı tedavisini gerçekleştirebilmelidirler" dedi.
Alper, yaptığı açıklamada, sağlıkta diş tedavisinin karşılanmadığını belirterek, "Halbuki 2013 yılında sağlığa ayrılan 66 milyar liralık paydan 1 milyar lirası diş tedavisine ayrılsa, bu sorun çok rahat ortadan kalkabilir. Devlete ek bir bütçede getirmeden bu işi yapabiliriz. Yani hasta nasıl özel hastaneye gidip bütün tedavisini yaptırabiliyorsa, ağız ve diş merkezlerinde de çok rahat yaptırabilmeli. Ağız ve diş sağlığı tedavisi önemli bir konu. Birçok hastalık dişlerden başlıyor" diye konuştu.
Son bir yıldır özellikle hükümet kanadından yapılan açıklamaların vatandaşta böyle bir beklenti oluşturduğunu ifade eden Alper, şöyle devam etti:
"Yani insanlarımız böyle bir beklenti içine girdiğinden tedavilerini erteliyorlar. Bunu ertelemenin anlamı yok, çözüm ortada. Bu devlete herhangi bir yük getirmeden olabilecek bir durum. Buradaki tek sıkıntı muayene hekimlerinin de bu işin içine girmesi isteniyor. Hükümet orada bir duraksama yaşadı. Şu anda devlette çalışan hekim sayısı 5-6 bin, özelde ise 15 bin diş hekimi var. Ağız ve diş sağlığı merkezlerinde de 4-5 bin civarında diş hekimi var. Hükümete önerimiz belli bir paket fiyatla bu iş çözülebilir. Yapılan son yönetmelik değişikliği ile devlet hastanelerinde yapılamayan diş tedavileri özel hastanelere sevk ediliyor. Biz diyoruz ki, bu sevk ortadan kalksın. Zaten son zamanlarda bu sevklerde de ciddi bir düşüş var. Engelli vatandaşlar için yapılan sevk işlemlerinin normal vatandaşlar içinde yapılması sağlık harcamalarını aksine artırmaz ağız ve diş sağlığına yapılan yatırım diğer hastalıkları da azaltır."
2 ay önce yayınlanan karardan önce çocukların ortodonti tedavilerinin sevk edildiğini, fakat şimdi üç hekimin onayı ile sevk yapılabildiğini vurgulayan Alper, "Bundan dolayı 2 aydır vatandaş çocuğuna sevk alamıyor. Devlette ordodonti hekimi fazla yok, üniversite hastaneleri de 4-5 yıl sonraya randevu veriyorlar. Bu yanlışın en kısa zamanda vatandaşın lehine düzeltilmesi gerekmektedir. Bu konuda Sağlık Bakanlığı'nı yardıma çağırıyoruz. Bizler diş hekimi olarak devlete uygun rakamlarla hizmet vermeye hazırız. Nasıl ki vatandaş her türlü sağlık sorunu için özel hastanelerden hizmet satın alabiliyorsa, diş sağılı merkezlerinden de bu şekilde hizmet alabilsin. Bu uygulama gerçekleşirse diş tedavisinde yaşanan sıkıntılar ortadan kalkacaktır. Vatandaş bu beklentiye sahip" dedi.
(ADN-CC-Y)

10.01.2013 14:00:51 TSI

Editör: Wan Haber