İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi Adli Tıp Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Osman Celbiş, Adli Tıp Kurumu'nun tamamlayarak savcılığa teslim ettiği Turgut Özal'ın ölümüyle ilgili raporu değerlendirerek, "Her hangi bir toksit madde bularak da, 'bu zehirlenmeden ölmüştür' demek bazen zordur. Neden zordur. Hepimizin almış olduğumuz ağrı kesiciler antibiyotikler aslında zehirdir" dedi.
İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi Adli Tıp Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Osman Celbiş, Özal'ın Adli Tıp Kurumu raporunu değerlendirerek, "Biz raporu halen görmedik. Açıklanmış tam bir rapor yok. Sadece yorumlar var. Hepimiz de yorumları izliyoruz. Ona göre tepkiler ağlıyoruz. Burada zehir var derken hoca neyi kast etti bilmiyorum. Yani insanlarda normalde doğada gittiğimiz zaman caddelerde saf toksit maddelere, saf toksit metallere rastlayabiliriz. Kimyasal atıklarla karşılaşabiliriz. Ama bunların ne kadarı toksittir, ne kadarı öldürücüdür, ne kadarı kabul edilebilir sınırdadır, beklide bunu söylemeye çalıştı bilemiyorum. Haluk hocaya sormak daha doğru olur. Ama zehirlenmeyi, her hangi bir toksit madde bularak da, bu zehirlenmeden ölmüştür demek bazen zordur. Neden zordur. Hepimizin almış olduğumuz ağrı kesiciler antibiyotikler aslında zehirdir. Ama bize zarar vermeden mikropları öldürmeye yarar. Biz burada kast edilen miktar zehir nedir, raporu görmeden ne demek istediklerini anlamak zor. Ama ben medyadan aldığım haberlere göre, sanki ölümün zehirlenme sonucu olmadığı kanaatinin oluştuğuna dair bir rapor gibi algılıyorum. Bundan daha ötesini söylemekte zor" dedi.
Prof. Dr. Osman Celbiş, "Bulunduğu iddia edilen ve medyaya yansıyan maddeler var. Bunların dozu çok önemli. Su bile yeri gelir zehir olabilir. Doz çok önemli. Doz ile ilgili bir yoruma girebildiler mi? Muhtemelen bu raporun uzun bir rapor olduğunu tahmin ediyorum. Saptadıkları bildirilen zehirler ve diğer maddeler ile ilgili olarak uzun uzun da yorumlarının yapıldığı kanaatindeyim. Adli Tıp Kurumu, bir kanaat belirtmiş. Benim medyadan öğrendiğim kadarıyla, oy birliği ile alınan bir karar. Analizlerde saptandığı söylenen yöntemlerle ilgili olarak da bir yorum yapmışlardır. Neden zehirlenme olmadığını da kendi o raporlarında belirtmişlerdir diye düşünüyorum" ifadelerini kaydetti.
(BK-YHY-Y)

12.12.2012 18:04:46 TSI

Editör: Wan Haber