Öz İplik-İş Sendikası Genel Başkanı Murat İnanç, Suriyelilerin, Türkiye'de kayıt dışı çalıştırıldığını iddia ederek, "Yapılacak pozitif ayrımcılıkla, kayıt dışılığı ve sendikasızlaştırmanın önüne geçilebilir" dedi.
Öz İplik-İş Sendikası'nın Adana temsilciliğini ziyaret ederek, tekstil çalışanlarıyla bir araya gelen Öz İplik-İş Sendikası Genel Başkanı Murat İnanç, yapılacak pozitif ayrımcılıkla, kayıt dışılığın ve sendikasızlaştırmanın önüne geçebileceğini ifade etti. İnanç, "Türkiye'de kayıt dışılıkla mücadele eden tek kurum Öz İplik-İş Sendikası. Sendika olarak, kimsenin yapamadığını yaptık ve kayıt dışılığı anlatan bir film çalışması gerçekleştirdik. Milli Eğitim Bakanlığı'na yazı göndererek, kayıt dışılığın zararları anlatan konuların okul müfredatlarına girmesini talep ettik. Bu çalışmalarımız SGK'ya örnek oldu ve bir çizgi film çalışması gerçekleştirdi" dedi.
İnanç, Türkiye'de yaşanan Suriyelilerin kayıt dışı çalıştırıldığını iddia ederek, Gaziantep'te yaşanan patlamada ölen işçilerden 2'sinin Suriyeli olduğunu, yaralılar arasında da çok sayıda Suriyeliler olabileceğini ileri sürdü. İnanç, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Türkiye'deki çalışma hayatının bir problemi de, geçen gün Gaziantep'teki iş kazasında ortaya çıktı. Hayatını kaybeden işçi arkadaşlarımızdan 2'si Suriyeliydi. Yaralılardan kaçı Suriyeliydi, onu bilemiyoruz. Çünkü karartıldı. 'Suriyelilere oturma izni vereceğiz' denildi. Suriyelileri Gaziantep'te ve ülkenin diğer illerinde kayıt dışı çalıştırıyoruz. Suriyelilere hem bakıyoruz, hem sömürüyoruz. Bu, çalışma hayatının gerçekleri. Türkiye kayıt dışıyla mücadele edemezse, kayıtlı işletmelerde zarar görecek.
(SZP-AKL-Y)

07.02.2013 13:32:23 TSI

Editör: Wan Haber