ABD’nin Ankara Büyükelçisi Francis Ricciardone ve eşi Marie Ricciardone, Doğu ve Güneydoğu illerini kapsayan çalışma programına Van’ı ziyaret ederek başlamıştı. İlk olarak Van Valisi Münir Karaloğlu’nu makamında ziyaret eden Ricciardone, daha sonra depremzede vatandaşlar için TOKİ tarafından yaptırılan afet konutları ile kentin tarihi ve kültürel ören yerlerini gezmişti. Bölgeden memnun bir şekilde ayrılan Ricciardone, Ankara’ya dönüşünde büyükelçilik resmi sitesinde bölge gezisini değerlendiren bir yazı yayınlandı. Van, Hakkari, Batman ve Diyarbakır illerindeki çalışma ziyaretlerinde en fazla Van’dan bahseden Ricciardone, Van'ın tarihi mirasına ve onlarca medeniyete ev sahipliği yaptığına dikkat çektiği görüldü. Ricciardone, otuz yıl önce ziyaret ettiği Van'ın gelişmesini ‘müthiş’ olarak değerlendirdi. Nedim'in İstanbul kasidesini anımsatan Ricciardone, "Şairin 'Elhak bu ne halet, bu ne hoş ab-u havadır. Allah’ım, bu ne hal, bu ne hava, bu ne sudur' dediği yer aslında burası olmalı" dizelerine yer verdi.
 

BOSTONLU HEMŞEHRİLERİYLE AKDAMAR’DA KARŞILAŞTI
Akdamar Adası, Hoşap Kalesi ve Van Kalesi’nde gün batımını eşi Marie ile birlikte izleyen Francis Ricciardone, Türkiye ile ABD arasındaki ticaret ve yatırımları değerlendirmek üzere Vanlı işadamlarıyla da yemekte bir araya gelmişti. Akdamar Adası’nın içinde yer alan tarihi Akdamar Kilisesi önünde Bostonlu hemşehrileriyle karşılaşan ve ABD’den gelen bir televizyon kanalına röportaj veren Ricciardone, konakladığı otelde ‘4. Van-Bitlis Su Sporları Festivali’ kapsamında gösteri yapmak için Van’a gelen ‘Stars Of Florida’ akrobasi takımının sporcularıyla da bir araya gelmişti.

Ricciardone’nin, Doğu ve Güneydoğu illerini kapsayan gezi yazısı ve çekilen fotoğraflar da büyükelçilik resmi sitesinde yer alıyor.

Editör: Wan Haber