Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Ahmet Kenan Tanrıkulu, bazı sigorta şirketlerinin oto tamircisi esnafına yönelik haksız ve keyfi uygulamalar yaptığını ileri sürdü.
MHP'li Tanrıkulu, İçişleri Bakanı Muammer Güler'in yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığına soru önergesi verdi. Konuyu TBMM gündemine taşıyan Tanrıkulu, sigorta kapsamında olan hasar görmüş araçların tamiri için gerekli yedek parçalarında TSE, CE gibi işaretlerin olması gerektiğini, ancak bazı sigorta firmalarının tamirci esnafına Uzak Doğu mallarını direttiğini iddia etti.
Kayıtdışı bazı çekici ve kurtarıcıların emniyet güçlerinin telsizlerini yasa dışı yollardan dinleyerek kaza yerine gelip araç sahibinin bilgisi dışında araçları kendi anlaşmalı oldukları tamirhanelere çektiklerini iddia eden Tanrıkulu, "Bu haksız ve hukuksuz uygulama sadece tamirci esnafımızda değil, araç sahibi vatandaşlarımızda da mağduriyete yol açmaktadır" dedi.
MHP'li Kenan Tanrıkulu, İzmir Milletvekili sıfatıyla TBMM'ye verdiği önergeye ilişkin yaptığı yazılı açıklamada şu ifadelere yer verdi: "Bugün hemen her kesimde olduğu gibi oto tamirci esnafımızın sorunları çığ gibi büyümüştür. Artık dayanılmaz bir hâl alan bu sorunlar yıllardır çözüm beklemesine rağmen, ilgililerin duyarsızlığı devam etmektedir.Bazı sigorta firmalarının uzun zamandan beri oto tamircisi esnafımıza yönelik yapmış olduğu haksız ve keyfi uygulama artık esnafımızı yılgınlık noktasına getirmiştir. Bu haksız ve hukuksuz uygulama sadece tamirci esnafımızda değil araç sahibi vatandaşlarımızda da mağduriyete sebep olmaktadır. Sigorta kapsamında olan hasar görmüş araçların tamiri için gerekli yedek parçaların TSE, CE gibi işaretler taşıması gerekirken, bazı sigorta firmaları tamirci esnafımıza Uzak Doğu mallarını diretmektedir."
Bazı sigorta firmalarının anlaşmalı olduğu tamir atölyelerine aracı çektirmek istemelerinin diğer tamirci esnafını işsiz bıraktığını anlatan Tanrıkulu, şöyle konuştu: "Araç sahibi vatandaşımızın aracını istediği işyerinde yaptırma özgürlüğü kısıtlanıyor.Anlaşmalı atölyelerde bahsetmiş olduğumuz Uzak Doğu parçaları müşteriden habersiz kullanılabilirken diğer tamirci esnafımız müşterisinin mağdur olmaması için TSE, CE işaretlerinin olmasını sigorta firmalarından haklı olarak istemektedir. Sigorta firmaları adına araç parçası dağıtımı yapan şirketler belli başlı 4-5 ilden dağıtım yaptıkları için gecikmelere ve yanlış parça gönderilmesine neden olmakta bu olumsuz durum aracın tamir süresini uzatarak, araç sahiplerini mağdur bırakmaktadır. Bu konuda bir başka önemli husus tamir işçilik fiyatlarının 5362 sayılı yasa gereği meslek odalarının belirlediği fiyatlar rayiç alınması gerekirken, bazı sigorta firmalarının tamirci esnafımıza daha düşük fiyat dayatmalarıdır. Bu durum esnafımızın alınterinin karşılığını alamamasına ve ekmek teknesini çevirememesine neden olmaktadır. Kayıt dışı bazı çekici ve kurtarıcıların emniyet güçlerinin telsizlerini yasa dışı yollardan dinleyerek, kaza yerine gelip araç sahibinin bilgisi dışında kendi anlaşmalı oldukları tamirhanelere araçları çekmeleri de bu alandaki bir başka sorundur."

ESNAF HAKLI OLARAK İSYAN EDİYOR
Oto tamircisi esnafın sorunlarının bu söylenenlerin dışında çok daha fazla olduğunu belirten Tanrıkulu, sözlerini şöyle tamamladı: "Esnafımızın geçimini sağlayabilmesi, mevcut istihdamı koruyabilmesi için gerekli önlemleri alması gerekenler bunları görmemezlikten gelmekte ve ortaya çözüm koymamaktadır. Her alandaki asıl sorun budur. Çözüm üretmesi gerekenler çözüm üretmiyor, piyasa şartlarında esnafımız, vatandaşımız haklı olarak isyan ediyor."
(HE-ERG-HO-Y)

28.01.2013 13:03:46 TSI

Editör: Wan Haber