Bursa'da, Osman Gazi'nin Tophane'deki türbesinin önünde bulunan ve Osmanlı Devleti'ni işgalci gibi gösteren anıt bulunduğu yerden kaldırıldı.
Kurtuluş Savaşı'nda Yunanlıların şehirden kovulması sırasında Hacıvat Köprüsü yakınlarında şehit olan Bursalı 14 askerin hatırasına dikilen anıt üzerindeki kitabe, uzun yıllardır tepki görüyordu. Osmanlı Devleti'ni bir işgalci kuvveti gibi gösterdiği gerekçesi ile 2 aydır çeşitli televizyon programı ve toplantılarda yoğun bir şekilde gündeme gelen anıt, tarihçiler, siyasetçiler ve Bursalılar'ın büyük tepkisine sebep oldu. Tarihçiler, medya ve Büyük Birlik Partisi (BBP) Bursa İl Başkanı Ömer Ünsal'ın konuyu gündeme taşımasının ardından Cumhurbaşkanlığı ve Başbakanlık konuya el attı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, AK Parti Bursa il yöneticilerinin Ankara'daki ziyaretinde konuyu sorup bilgi aldı ve gereğinin yapılması talimatını verdi. Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri de, anıtın kaldırılması için yazılı talepte bulunan BBP İl Başkanı Ömer Ünsal'ı arayarak bu konuda talimat verildiğini ve konunun gereğinin yapılacağını söyledi.
Bu gelişmelerden sonra Tophane'de tepki gören abide için Bursa Kültür Varlıklarını Koruma Komisyonu, bir müzede korunmak üzere söküm kararı aldı. Karar, Bursa Büyükşehir Belediyesi'ne bildirilerek söküm çalışmasına başlandı.
Anıt üzerindeki kitabede "Burada yatan askerlerin şehit düştükleri muharebe öyle muazzam bir zaferle nihayet bulmuştur ki, neticesinde Bursa ikinci defa fethedilmiş ve kadim Osmanlı hükümeti nihayet bularak yerine Hükümet-i Cumhuriyetimiz teessüs etmiştir. Bu şehitler bu eserlerin abide-i mefharetidir. Mukaddes ruhlarına fatiha. 19 Muharrem 1341-11 Eylül 1338¨ ifadelerinin yer aldığını anlatan BBP İl Başkanı Ömer Ünsal, "Bursa için ümit ediyorum ki, Şehitlik Abidesi artık utanç abidesi olmaktan çıkacaktır. Bu abidenin kaldırılması için büyük mücadele veren Kazım Sert'i (Takkeci Kazım), 1983 yılı Sıkıyönetim Komutanı olan, 'Bunu ben buradan kaldırırım veya da ben buradan giderim' diyen ama kaldıramayıp giden Tuğgeneral İbrahim Etem Aral'ı, araştırmacı-yazar İlhan Yardımcı'yı, tarihçi Mustafa Armağan ve Mefail Hızlı ile bu konuda çabası olan herkesi minnetle anıyorum. Bu abidenin buradan kaldırılması 40 yılı aşkın bir zaman aldı. Bursalılar olarak emeği, çabası ve azmi sonuç verecektir" dedi.
Osmanlı Derneği Başkan Yardımcısı Serdar Adiloğulları ise, gençler adına önemli bir gün olduğunu belirterek, "Yıllardır bunun kaldırılması için mücadele ediliyordu. Çünkü bu anıtın üzerinde yazılan Osmanlıca yazılar sonra Türkçe'ye çevrildi. Bu yazı da Bursa'nın sanki Yunan işgalinden değil de, Osmanlı'dan kurtuluşunun bir anıtı, bir yazısı olarak algılanıyordu. Baktığımız zaman anıtın en üstünde de hilalin üzerine saplanmış bir ok var. Bu da bütün Bursa halkı tarafından yıllardır söyleniyordu. Çünkü bu yanlış anlaşılıyor. Hilal Osmanlı'nın bir sembolüdür. Onun için bu anıtın kaldırılması gerçekten çok güzel bir uygulama oldu" diye konuştu.
Anıtın sökülmesi sırasında bazı gençler de Tophane'ye gelerek çalışmaları yakından izlediler.
(İRF-CC-Y)

28.01.2013 14:32:54 TSI

Editör: Wan Haber