Köşe yazarı Prof. Dr. Mümtaz'er Türköne, "Eninde sonunda bir gücün gelip Kafkasların, Balkanların, Orta Doğu'nun olduğu coğrafyayı belirlemesi, düzenlemesi, tanzim etmesi, kurallar koyması ve racon kesmesi lazım" dedi.
Prof. Dr. Mümtaz'er Türköne, Amasya Üniversitesi'nde "Osmanlı Vizyonunun Tekrar Dirilişi" konulu konferans verdi. Türköne, "Devlet vatandaşlarının rızasını alacak. Hükümet bu devleti yönettiğine göre hükümet bu konuda politika geliştirecek. Adım atacak, çözüm bulacak ve Türkiye'de yaşayan vatandaşların tamamının rızasını alacak. Zaten o rızayı aldığı zaman sorun kalmıyor. 'Ben bu devletten razıyım. Bu devletin çatısı altında kalmaktan, bu bayrağın gölgesi altında var olmaktan memnunun, mutluyum' dediği zaman 75 milyon hiçbir şey kalmıyor geriye" diye konuştu.
'Osmanlı vizyonu' dendiği zaman bütün dünyanın rahatsız olduğunu ve söz konusu vizyonu en iyi bilen simalardan olan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun da batı basının da 'Yeni Osmanlıcılık' türü sorularla karşılaştığını anımsatıp Büyük İskender, Roma, Emeviler, Abbasiler, Selçuklular ve Osmanlıların hüküm sürdüğü coğrafyanın kendi bütünlüğü içinde yönetilmediği takdirde aynı coğrafyada yaşayan insanlara huzurun olmadığını vurgulayan Prof. Dr. Türköne, "Ne zaman o büyük güçler devre dışı kalmış, bu coğrafyada hiç kimse huzur bulamamış. Eninde sonunda bir gücün gelip Kafkasların, Balkanların, Orta Doğu'nun olduğu coğrafyayı belirlemesi, düzenlemesi, tanzim etmesi, kurallar koyması ve racon kesmesi lazım. Yani fiilen yönetmek şart değil. Oturup fiilen sınırlarınızı geliştirip, kendi devletinizin sınırları altına almanız şart değil. Ama sizin sözünüz geçecek. Sizin hükmünüz yürüyecek. Siz ne diyorsanız o olacak. Bu oturup korku içinde kendi bünyenize kapanmakla olmaz. Her yerde söylenecek sözümüzün olması lazım. Her yerde yapılacak şeylerin olması lazım. Bu yolda bizim başardığımız bir şey. Bu coğrafyada demokrasi içinde gücü iktidarı, zenginliği, itibarı yakalamak" şeklinde konuştu.
Soruların bir soruya verdiği cevapta Türkiye'nin bölünüp Kürdistan kurulmasının imkansız olduğunu söyleyen Türköne şöyle konuştu:
"Çünkü Türkiye'de Kürtlerin yüzde 60'ı Ankara'nın batısında yaşıyor. Ne olacak yüzde 60'ı Kürtlerin. O kadar kaynaşmış, o kadar iç içe geçmiş, o kadar dağılmış bir vaziyette. Siz bir yerde bağımsız bir devlet kurduğunuz zaman Kürtlerin ihtiyacını karşılamıyorsunuz."

PROTESTO EDİLDİ
Amasya Belediyesi'nin düzenlediği konferansın başlangıcında bir grup tarafından alkış ve ıslıklarla protesto edilen Türköne, protestoyu, "Bugüne kadar karşılaştığı protestolar içinde en zayıf olanı" olarak niteledi.
Türköne, aralarında Amasya Belediye Başkanı Cafer Özdemir, Amasya Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Murat Gökdere, Amasya Emniyet Müdürü Cemil Bayazıt, Amasya Müftüsü İsmail İpek ve diğer yetkililerle birlikte salonu terk eden protestocuları alkışladı. Belediye Başkanı Özdemir, konferansın sonunda Türköne'ye hediyeler verdi.
(MÇ-SLH-Y)

20.02.2013 13:49:49 TSI

Editör: Wan Haber