SAKARYA - Sakarya'da çiftçilik yaparak geçinen 63 yaşındaki Rıfat Bak, Osmanlı sevgisini çizdiği resimlere yansıtıyor. Bak, 4 yıllık çalışma sonucunda 36 Osmanlı padişahının resimlerini çizdi.

Hendek ilçesine bağlı Çobanyatak Köyü'nde yaşayan 5 çocuk babası Bak, tam bir Osmanlı hayranı. İmkansızlıklar nedeniyle ilkokuldan sonra eğitimine devam edemeyen Bak, tarihe olan merakını arkadaşlarından aldığı tarih kitaplarını okuyarak giderdi. Hobi olarak başladığı resimde kendi çabalarıyla ilerleme kaydeden Bak, Osmanlı padişahlarını dünyaya tanıtmak için resimlerini çizmeye karar verdi. Bak, 4 yıllık çalışma sonucunda 36 Osmanlı padişahının resimlerini çizdi. Bak, "Bizim atalarımız dünyada öyle bir adalet öyle bir hak hukuk gözetmiş ki insanları inançları doğrultusunda uzun yıllar bir arada tutmuş. Allah onlara rahmet eylesin. Ben de onlara layık bir torun olmak istedim." diye konuştu.

Padişahların resmini çizmeye Yıldırım Beyazıt'tan başladığını kaydeden Bak, en çok Mehmed Vahdeddin'in tablosunu yaparken zorlandığı söyledi. Çiftçilikle uğraştığı için resimleri kış aylarında çizdiğini anlatan Bak, şunları söyledi; "Osmanlı'nın kurucusu Osman Gazi'den son padişah Vahdeddin'e kadar 36 padişahın resmini çizdim. Padişahların resmilerini gazete küpürlerinden ve tarih kitaplarından topladım. Bir kaçını bulmam kolay olmadı. Resimler her yerde bulunmuyor. İlk kara kalemle ardından yağlı boya ile Osman Gazi'den başlayıp sırasıyla Vahdeddin'e kadar Cumhuriyet'in kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ü de tamamladım. Dünyada emsali görülmeyen bir 623 senenin devlet adamlarını bir araya toplamış oldum. En zor Vahdeddin'i çizdim. Kendisi Osmanlı döneminin en zor dönemine denk geldi. Onun o zorlukları da bana yansımış oldu. Allah tamamlamayı nasip etti. Eğitim alsaydım belki de bir ressam olacaktım. Allah bu kadar nasip etmiş. Bu da bir kabiliyet. İnşallah daha iyisini devam ettirmeyi istiyorum."

Padişahların resimlerinin dışında el yazısıyla Kur'anı Kerim'de yazdığını ifade eden Bak, ziyaretine gelenlerin tablolara hayranlık duyduğunu söyledi. Çizdiği tabloların sergilemek istediğini belirten Bak, şunları söylüyor: "Tablolarımı sergileyip Osmanlı padişahlarını tanıtmak istiyorum. Üniversiteye giden kızımı maddi imkansızlıklar yüzünden okutamadım. Bundan sonra resim yapıp satarak kızımı okutmak istiyorum."

CİHAN

Editör: Wan Haber