Osmanlı Devleti'nin 714. Kuruluş Yıldönümü etkinlikleri kapsamında Trabzon'un tarihi Ortahisar mahallesinde tören düzenlendi.
Törene Trabzon Valisi Dr. Recep Kızılcık, Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu ile çok sayıda vatandaş katıldı. Konuşmasına "Cihan İmparatorluğu Osmanlı'nın kuruluşunun 714. yıl dönümü münasebetiyle büyükşehir belediyemizin organize ettiği bu etkinliğe hoş geldiniz" diyerek başlayan Vali Dr. Recep Kızılcık "Cihan İmparatorluğu oldu da bu kadar büyük topraklara, coğrafyaya hükmetti de acaba bu dava bir toprak işgal etme, fethetme davası mıydı? Hayır o hepimizin zihninde bildiğimiz var olan, yer eden Fatih'in Trabzon'un fethi ile ilgili 'oğul bu kadar değer mi bu toprak parçasını fethetmek' dediğinde; onun cevabı çok manidardır. 'Bizim davamız toprak fethetme davası değildir. Bizim davamız insanlığa hizmet etme bizim davamız inancımıza hizmet etmedir. Bizim davamız İslama hizmet etmedir' diye buyurmuştur. Dolayısıyla bizlere düşen bu insanlık evrensel değerlerini tekrar dünyaya hakim kılabilmektir" dedi.
Osmanlı Devleti'nden kalan tarihi Ortahisar mahallesinin 3 yıl içinde ihya edileceğini de belirten Vali Kızılcık, "Geçmişe ait Ortahisarımızın başta burada yaşayan sakinlerimizin memnuniyeti ve mutluluğu olmak üzere belediyemiz üniversitemiz sivil toplum kuruluşlarımız ile inşallah hep bareber ihya edeceğiz. Bizim biçtiğimiz süre 3 yıl. 3 yıl içerisinde bu tarihi yapıyı şuanda yaşayanlar olarak nasıl hissediyorsan aynı şekilde ihya edeceğiz ve insanlığın hizmetine sunacağız. Böylece hem tarihimizi ve değerlerimizi ihya edeceğiz. Aynı zamanda bundan ekonomik olarak da insanımızı zenginleştireceğiz ve onların daha müreffeh bir hayat sürmelerini sağlayacağız. Sayın belediye başkanımız ile 2 yıldır bu projelendirme çalışmalarını yürüttük ve geçtiğimiz hafta bu projelendirme tamamlandı" diye konuştu.
Trabzon Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu ise "Bu şehir dünyada çok farklı bir tarihe sahip olan bir şehir. Bu şehir medeniyetlerin beşiği olan bir şehir bu şehir Fatih Sultan Mehmet'in 1461'de fethedip 'Trabzon fethedilmeden İstanbul'un fethi tamamlanmamış olurdu' diye bize emanet ettiği şehir. Bu şehir onun torunu olan Yavuz Sultan Selim Han'ın mübarek annesinin türbesinin ismiyle anılan camisini ve onun 22 yıl eyalet valiliğini yaşamış bir şehir. Yine bu şehir zamanında Osmanlı İmparatorluğu'nun sınırlarını en geniş noktasına taşıyan Kanuni Sultan Sülyeman Han'ın doğduğu ve 15 yaşına kadar yetiştiği şehir bu şehir hemen hemen hepsinin dedelerimizin bu toprakları bize bırakanların saraylarda değir ordugahlarda serhat boylarında hayatlarını insanlık medeniyet barış getirmek İslam ile dünyayı şereflendirmek için yaşattıkları yaşadıkları şehirlerden birisi. Yine bu şehir cumhuriyet tarihimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün ziyaret ettiği ve cumhuriyetin medeniyetinin de eserlerini taşıyan bir şehir. Yani biz Trabzonlular olarak diyoruz ki ne mutlu bize böyle bir tarihe böyle bir şehre ve maziye ve atalarımıza sahibiz" ifadelerini kullandı.
Mehteran gösterilerinin düzenlendiği etkinlikte Vali Kızılcık ve Belediye Başkanı Gümrükçüoğlu daha sonra katılımcılara pilav ve ayran dağıttı.
(BK-ÖS-Y)

25.01.2013 16:16:28 TSI

Editör: Wan Haber