Eğitim öğretim yılının ikinci döneminin başladığı ilk gün Osmaniye'de öğrencilere okul sütü dağıtıldı. İl Milli Eğitim Müdürü Kadir Kılıç, Osmaniye il genelinde yaklaşık 50 bin öğrenciye süt dağıtımı yapıldığını söyledi.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı işbirliğiyle yürütülen Okul Sütü Projesi kapsamında, Osmaniye'de de ikinci dönemin ilk günü öğrencilere süt dağıtıldı. Cebelibereket İlköğretim Okulu'nda yapılan süt dağıtımına katılan Vali Yardımcısı Ali Çağlar, Milli Eğitim Müdürü Kadir Kılıç, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü İbrahim Sağlam, İl Sağlık Müdürü Mehmet Cingöz ve Halk Sağlığı Müdürü Dr.Alper Latif Boz, dağıtılan sütlerden içerek sütün güvenilirliğini gösterdi. Osmaniye il genelindeki 7 bin 663'ü ana sınıfı olmak üzere 1. ve 4. sınıf öğrencilerinden 48 Bin 941 öğrenciye süt dağıtılacağını belirten Kadir Kılıç, "Pazartesi, Çarşamba ve Cuma günleri olmak üzere haftada 3 gün süt dağıtılacak. Süt dağıtımındaki amaç; anasınıfı da dahil olmak üzere ilkokul öğrencilerine süt içme alışkanlığı kazandırmak ve dengeli beslenme suretiyle gelişme oranlarını arttırmaktır. Aranızda süte alerjisi olanlar varsa onlar sütlerini içmesinler. Zaten anneniz sizlere süt içiriyordur. Daha da çok içerek gürbüzleşmek, zihin olarak beden olarak gelişmek için süt içmeye devam ediyoruz" dedi. Süt dağıtımı konusunda geçtiğimiz yıl bazı öğrencilerde yaşanan laktoz alerjinin yaşanmaması için bu dönem velilere alerji formu doldurttuklarını belirten Kılıç, süte alerjisi olan öğrencilerin tespit edildiğini ve bu dönem o öğrencilere süt dağıtılmayacağını kaydetti.
Gelişmiş ülkelerde yıllık süt tüketim ortalamasının 100 litrenin üstünde olduğunu, Türkiye'de ise bunun 19 litre olduğunu belirten Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü İbrahim Sağlam, "Dünyanın gelişmiş devletlerine baktığımızda demek ki gelişmek için süt içmemiz lazım. Kemik gelişiminde önemli rolü olan kalsiyum gereksinimi için bol bol süt içmemiz lazım. Türkiye genelinde 6 milyon 300 bin öğrencimize haftanın üç günü süt vereceğiz. Biz marketten aldığınız sütler kadar kaliteli süt dağıtıyoruz. Ancak ne yapacağız, yemek yemeden veya kahvaltımızı yapmadan süt içmeyelim" diye konuştu.
Büyümek, gelişmek, zeki ve güçlü olmak için bol süt içilmesi tavsiyesinde bulunan İl Halk Sağlığı Müdürü Dr. Alper Latif Boz da, "Biliyoruz ki;15 yaşına kadar ne kadar süt içip yoğurt yersek vücudumuz o kadar sağlıklı büyüyecek. Çünkü vücudumuz 15 yaşına kadar kemik gelişimini tamamlıyor. Kemik gelişimini tamamladığımız için 15 yaşından sonra ne kadar çok süt içersek içelim yeterli bir sonucu elde edemeyeceğiz. Onun için bu dönemlerde ne kadar çok süt içip hareket edersek, o kadar güçlü, zeki ve sağlıklı oluruz" şeklinde konuştu.
Konuşmaların ardından öğrencilere sütleri dağıtıldı. Sütleri afiyetle içen öğrenciler sütleri beğendiklerini söyledi. Bu arada haftanın Pazartesi, Çarşamba ve Cuma günleri olmak üzere yıl sonuna kadar toplam 48 gün öğrencilere süt dağıtılacağı kaydedildi.
(ACK-AŞ-Y)

11.02.2013 16:24:46 TSI

Editör: Wan Haber