Naksan Plastik Yönetim Kurulu Başkanı Osman Nakıboğlu, Anadolu İşadamları ve Sanayiciler Federasyonu (ANSİFED) tarafından tertip edilen, Aktif İşadamları ve Sanayiciler Derneği (AKTİSAD) ve Konya Ticaret Borsası (KTB) işbirliğiyle gerçekleştirilen 'tecrübe paylaşımı' toplantısının konuğu oldu.
Hayata dair birikimlerini ve tecrübelerini, AKTİSAD ve KTB üyeleri ile paylaşan Nakıboğlu, bugünlere gelmek için vermiş olduğu mücadeleyi, ticaretin inceliklerini ve deneyimlerini Konyalı sanayicilere aktardı. Zorlu geçen öğrencilik hayatı süresince, ticaretin de bir şekilde başladığını söyleyen Nakıboğlu, okul harçlığını muhtelif ürünler satarak nasıl çıkardığını anlattı.
Adana'da okurken ticareti de sürdürdüğünü ifade eden Nakıboğlu, "1974 yılında ailede ilk arabayı, kendi kazandığım parayla ben aldım. Antep'ten Adana'ya giderken yanıma taze fıstık ya da bazı satılabilecek eşyalar alır, Adana'da satarak öğrenci harçlığımı çıkarırdım. Böyle başladı bizim ticaret hayatımız. Çocuklarınızı bu konuda eğitmeniz lazım. Çocuk her şeyi babadan beklememeli, kendi ayaklarının üzerinde durabilmeli. Çocuğunuzun her istediğini alıp eline vermeyin" dedi.
Naksan'ı 1979'da kurduklarını hatırlatan Osman Nakıboğlu, "4 kardeş ortak olarak plastik üretip satıyorduk. 4 yıl çok büyük zararlar gördük ve hatta pişman olduk. Daha sonra bize bu sektöre girmemiz için öncülük yapan bir ağabeyimizin tavsiyeleri ile kar etmeye başladık ve yola devam kararı aldık. Fabrikanın sabit giderlerini azaltıp ciroya orantılı yatırımlar yaptık. 1986 yılında rahmetli Turgut Özal sayesinde yurt dışına çıkma fırsatı bulduk. Yurt dışında gördüklerimizle kendimize bir yol haritası çizdik. Özellikle makine noktasında yanlış yaptığımızı gördük. Çok kısa süre içinde makinelerimizi Avrupa'ya göre uyarladık. Burada şunu söylemek istiyorum; doğru makine demek, doğru iş demek, temiz iş demektir. O yüzden makineye dayalı bir iş yapıyorsanız makinelerinizi doğru yerden almalısınız" diye konuştu.
1995 yılına gelindiğinde, artık Türkiye'nin sayılı firmalarından birisi olduklarını kaydeden Nakıboğlu, "Hedeflerimiz doğrultusunda her yıl Türkiye'nin ilk 500 firması arasında yerimizi almayı bildik ve çıtayı her gün biraz daha yükseltmenin gayreti içinde olduk. Benim buradan sanayicilere tavsiyem; iş dünyasında bir kural vardır. O da bildiğin işi yapmaktır. Sizler de bildiğiniz, anladığınız işi yapın. Bilmediğiniz deryalara, boş hayallere yelken açmayın derim. Mümkün olduğu kadar krediye bulaşılmamasını tavsiye ederim. Küçük yatırımlar yapın gerekirse ama krediye bulaşmayın. Temkinli hareket edin ve her büyük şirketin doğru yaptığını düşünmeyin. Hırs göstermeyin ve dedikodudan uzak durun. Büyük şirketler hep dedikodu yüzünden batmıştır. Arkadan gelen nesiller sizi örnek alırlar. Kazancınızı Allah'ın yolunda harcayın. Siz verdikçe Allah da size verecek, bundan emin olabilirsiniz" diyerek sözlerini tamamladı.
Konuşmasının ardından Naksan Plastik Yönetim Kurulu Başkanı Osman Nakıboğlu'na, günün anısına işlemeli bir tablo hediye edildi.
(HD-SO-Y)

28.01.2013 15:08:13 TSI

Editör: Wan Haber