Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, kentin gerçek manada temizlenmesi için öncelikle Diyarbakır'da yaşayanların kenti temiz tutmaları gerektiğini vurgulayarak, "Uzaylılar gelip bu kenti kirletmiyor. Artık apartmanların yüksek katlarından çöp atmaktan vazgeçin. Bu Diyarbakırlıya yakışmaz" diye konuştu.
Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, Çevre Koruma Daire Başkanlığı bünyesindeki 300'ü aşkın personelle buluşarak yemek yedi. Baydemir, Genel Sekreter Fahrettin Çağdaş ve Genel Sekreter Yardımcısı Şahin Elhakan'ın da hazır bulunduğu Hamravat Sosyal Tesisleri'ndeki yemekte Çevre Koruma Daire Başkanlığı bünyesinde çalışan işçi, memur ve hizmet alımı personeli bir araya geldi. Yemekte konuşan Temizlik Şefi Mehmet Ekici "Kent bizim aynamızdır. Ayna kirlenirse biz de kirli gözükürüz" dedi. Diyarbakır'da yaşayanlar olarak temizliğin herkesin görevi olduğunu söyleyen Ekici, "Evimizin temizliği için ne kadar özen gösteriyorsak kentimiz için de aynı özeni göstermeliyiz" diye konuştu.
Yemekte bir konuşma yapan Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir ise hiçbir işin, hiçbir çalışmanın zerre kadar ayıbı olmadığını ifade ederek, "Kendi alın teriyle, çabasıyla işini, hizmetini yapan kişi çok onurludur. İş, çalışmak kutsaldır. Emek kutsaldır. Dolayısıyla hepimiz şehrimizin huzurunda yüz akımızla durabilme cesaretine erişmişiz. Ama bundan sonra çok daha iyi bir biçimde bu kentte hizmet yapılmalıdır. Sitelere zorunlu konteynır uygulaması getireceğiz. İlçe belediyelerimizle birlikte tüm ana cadde ve sokaklara çöp kutuları konulacak. Okul önleri, semt pazarları, inşaat alanları, kent içi kazılarla ilgili zabıtai tedbirler alınacak. Suriçi ve Yenişehir bölgesi temizlik konusunda pilot bölge seçilerek, buradaki esnaf ve yurttaşlarımızla birlikte ortak çalışmalar yürütülecek" dedi.
Baydemir hizmet alımı personelinin ücret olarak emeklerinin karşılığını almadığının farkında olduklarını ifade ederek, taşeron firmalara ilişkin yasal mevzuat konusunda yapılacak değişiklikler için çaba sarf edeceğini söyledi. Baydemir, "Sizin de kadro almanız için ben çalışmalarımı sürdüreceğim. Medyada, konferanslarda her yerde bunun gerçekleşmesi için sizinle birlikte olacağım ve çalışacağım" dedi.
Bazı çalışmaların kentte yaşayanlar için elzem olduğunu ifade eden Baydemir, "Temizlik, itfaiye, zabıta, ambulans ve mezarlık çalışmaları durdurulamaz, aksatılamaz. Biz öyle bir aşamaya gelmişiz ki artık tüm cihan bizden ders almalıdır, bizden moral almalıdır ve bizde feyiz almalıdır" diye konuştu.
Diyarbakır halkına da çağrı yapan Baydemir, "Sizler evlerinizde uyurken, sadece evinizin temizliğinden sorumluyken buradaki emekçi arkadaşlarım gece gündüz emeklerinin de karşılığı olmayan bir ücretle bu kenti temizlemeye çalışıyorlar" şeklinde konuştu. Kentin gerçek manada temizlenmesi için öncelikle Diyarbakır'da yaşayanların kenti temiz tutmaları gerektiğini belirten Baydemir, "Apartmanların 5. katından, 7. katından artık aşağıya çöp atma alışkanlığından vazgeçin. Bir Diyarbakırlıya yakışmaz" diye konuştu.
"EMEĞE SAYGI DUYUN"
Günün 24 saati çöpleri rast gele kapı önüne çıkartılmaması için uyarıda bulunan Baydemir, "En nihayetinde bu kenti kirletenler yine bu kentte yaşayanlardır. Uzaylılar gelip bu kenti kirletmiyor. Bu arkadaşlarımızın emeğine duyacağımız saygının gereği Diyarbakır'ı temiz tutmalıyız" dedi. İlçe belediyeleriyle birlikte bin 150 kişinin temizlik işinde çalıştığını anımsatan Baydemir, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Doğrusunu isterseniz siz kirletmeye devam ederseniz 15 bin kişi de olsak yetmez. Dolayısıyla hep beraber Diyarbakır'a sahip çıkacağız. Temizlemek benim ve mesai arkadaşlarımın görevidir. Temiz tutmak da Diyarbakır halkının görevidir. Hep birlikte daha temiz bir Diyarbakır için Diyarbakır halkının bütün esnafını, 7'den 70'e bütün insanlarını emekçi kardeşlerimin emeğine saygı duymaya davet ediyorum".
(ÜN-AKK-Y)

11.02.2013 18:57:42 TSI

Editör: Wan Haber