İsrail'in işgal ettiği "Bil'in Köyü"nün hikayesini anlatan '5 Kırık Kamera', (5 Broken Cameras) belgeseli, ABD'de 60'dan fazla şehirde gösterime girdi.
Oscar Ödülü'ne aday gösterilen belgeselin ana karakterlerinden ve Bil'in yerel halk komitesi liderlerinden İyad Burnat, dün filmin gösterime girmesi münasebetiyle Washington'daki Filistin Merkezi binasında bir basın toplantısı düzenledi.
Batı Şeria'daki pasif direnişin önemini anlatan Burnat, filmin, İsrail'in işgali altındaki Filistinliler'in gündelik yaşamlarını ve çektikleri acıları ele aldığını belirtti.
İHA'ya konuşan Burnat, "Filmin Oscar ödülüne aday gösterilmesi bizim için çok önemli. Umarız ödülü kazanır" dedi.
Burnat, kardeşi İmad Burnat'ın 'En İyi Belgesel' dalında Akademi Ödülü'ne aday gösterilen, Batı Şeria'daki Bil'in köyünün son 5 yıldır İsrailli işgalcilere karşı gösterdiği pasif direnişi ele alan '5 Kırık Kamera' adlı filminde diğer birkaç halk lideriyle birlikte yer alıyor.
"Bu film, Filistin mücadelesinin diğer tarafını anlatıyor" diye konuşan Burnat, "İsrailli askerlerin vahşetiyle büyüyen çocukların hikayelerinden bahsediyor. İsrail ordusu tarafından Apartheid Duvarı ve İsrail sömürgeleri inşa edilmek üzere toprakları ve zeytin ağaçları ellerinden alınan çiftçileri anlatıyor" ifadelerini kullandı.
İki buçuk ay süren ABD turunda uğradığı şehirlerde Bil'in köyünün mücadelesi hakkında konuşmalar yapan Iyad, pek çok insanın Filistin'de yaşananlar hakkında bilgi sahibi olmadığını belirterek, "İnsanların yüzde 70'i Filistin hakkında hiçbir şey bilmiyordu. Orada olanlar hakkında hiçbir fikirleri yoktu. Bu filmi izlediklerinde veya onlara gösterdiğimiz bu fotoğraflara baktıklarında ya da onlarla konuştuğumuzda buna inanmadılar ve araştırmaya, Filistin'deki durumu anlamaya başladılar" dedi.
(ÖK-ÖK-D)

05.02.2013 09:27:57 TSI

Editör: Wan Haber