Mersin'in Silifke ilçesinde örtü altında yetiştirilen çileğin kilosu 3.50 TL'den alıcı buluyor.
Çilek fiyatlarının geçen yıla oranla düşük olduğunu ifade eden Silifke Ziraat Odası Meclis Başkanı Durhasan Akarca, yaptığı açıklamada, "Geçen yıl bu zamanlar 5 TL'den alıcı bulan çilek bu yıl 3.50 4 TL arasında alıcı buluyor. Fiyatlarda az da olsu bir düşüş var. Bu yıl ilçe genelinde bin dönüm çilek örtü altında yetiştiriliyor. Örtü altına alınan çileğin dönümünden ise 5 ton ürün elde etmeyi düşünüyoruz" dedi.
Örtü altında yetiştirilen çileğin yanı sıra açıkta 20 bin dönüm çilek üretimi yapıldığını belirten Akarca, "İlçemizin markası haline gelen çilek iç piyasanın yanı sıra başta Rusya olmak üzere Ukrayna, Romanya, Litvanya, Polonya, Macaristan'a ihraç ediliyor. Bu yıl 20-25 bin ton ihracat hedefliyoruz. Böylelikle hasadı Temmuz ayı sonuna kadar sürecek olan çilekten ülkemize 300 milyon TL civarında döviz girdisi sağlanacak" dedi.
Çilek üretimin yoğun olarak Atayurt başta olmak üzere Arkum ve Atakent beldeleri ile Kurtuluş, Bahçeköy, Sökün, Çeltikçi köylerinde yapıldığını ifade eden Akarca, "Yoğurdu ile tanınan Silifke, çileği ile de tüm dünyada ün salmaya başladı. Çiftçilerimiz de en kaliteli çileği üretmek için var gücüyle çalışıyorlar. Bu konuda üreticilerin bilinçlendirilmesine yönelik çalışmalar aksatılmadan devam ediyor. Amacımız piyasanın istediği üretimi gerçekleştirmek ve çiftçinin kalkınmasına katkı sağlamaktır" diye konuştu.
Silifke'de 4 yıl önce Çilek Üreticileri Birliği Başkanı Ahmet Özmen tarafından ilk defa bir dönümlük alanda deneme amaçlı yapılan topraksız tarımla çilek üretiminin ise giderek yaygınlaşmaya başladığını söyleyen Akarca, "Topraksız tarımla gerçekleştirilen çilek üretimi sayesinde geçmiş yıllarda 4 ay olan hasat dönemi, 8 aya çıkmış oldu" dedi.
(MŞN-AKL-Y)

10.01.2013 11:14:54 TSI

Editör: Wan Haber