Bir otelde düzenlenen kitabın tanıtım töreninde basın mensuplarına açıklamada bulunan Ortaköylüoğlu, kitabında Van’ı, Urartu döneminden başlayarak günümüze kadar geçen süreyi anlattığını belirtti. ‘Van Üçlemesi’ adlı eserini Van’da tanıtmanın daha doğru olacağını ifade eden Ortaköylüoğlu, amacının Van’ı her yönüyle tanıtmak, kentin yaşamını tümüyle derleyip geleceğe saklamak olduğunu söyledi. Bir tarih öğretmeni olan Ortaköylüoğlu, doğduğu ve büyüdüğü Van’ı değişik kitaplardan özenle inceledikten sonra okuyuculara aktardığını ifade ederek, “Emekle yazılmış yayınların olması sevindiricidir. Ancak Van adını taşıyıp, Van’ı anlatamayan kalıplaşmış, yanlı, yanlış, tek kaynağa bağlı, bilimsel olmayan kitapların çokluğu ise Van için üzücüdür” dedi.

‘Van Üçlemesi’ adlı kitap çalışmasının 7 yıllık bir araştırmanın ürünü olduğunu dile getiren Ortaköylüoğlu, “Bu sürede Milli Kütüphane, Türk Tarih Kurumu ve Yüzüncü Yıl Üniversitesi arasında mekik dokurken, öte yandan beş kez Van’a gelip alan çalışması yaptım. Van’a ilişkin oldukça ilginç, bilimsel bulguları, unutulan, bilinmeyen, birçok bilgiyi gün ışığına çıkarıp, ‘Kent Tarihi’ doğrultusunda nesnel ve değişik bir bakışla Van’ı tanıtmaya çalıştım” diye konuştu.

Bu çalışmasında Van’ı yüzlerce kez yaşayıp, Van’ın geçmişiyle gel-git çizdiğini dile getiren Ortaköylüoğlu, “Düşte, bilgide ve anılarda gezindim. Düşü, bilgiyi, anıları harmanladım. Bilgileri en iyi biçimde sunmak için bir arayış içine girdim. Kuru bir anlatım yerine; resim, türkü, anı, özdeyiş ve öyküleri bilgilerin arasına serpiştirip, duyarlı bir anlatım yeğledim. Ünlü ressam Muharrem Pire’nin fırçasından çıkan kapak resmi ise içeriğine uygun olarak kitabı taçlandırdı” şeklinde konuştu.

Editör: Wan Haber