Haberexsen Yayın Grubu'nun düzenlediği "Ortak Paydamız Samsun Buluşmaları"na konuk olan MEDİKÜM Yönetim Kurulu şehrin potansiyellerinin kullanılabilmesi için lidere ihtiyaç duyulduğunu söyledi.
Haberexen Yayın Grubu'nun 5. kuruluş yıl dönümü etkinlikleri kapsamında North Point Otel'de düzenlenen "Ortak Paydamız Samsun Buluşmaları"nın 14.'sü Samsun Medikal Kümelenme Derneği ile gerçekeleştirildi. Toplantıda Samsun MEDİKÜM Derneği Başkanı Ahmet Aydemir, Başkan Yardımcısı Ahmet Alp Doğru, Yönetim Kurulu Üyesi Bedri Bahadır, Sayman Cengiz Uzdil ve Dernek Koordinatörü Osman Kahraman, Haberexen Yayın Grubu Başkanı Mustafa Çakır'ın konuğuydu.
Samsun Medikal Kümelenme (MEDİKÜM) Derneği Başkanı Ahmet Aydemir, şehrin mobbing kıskacından kurtulması halinde sadece tıbbi aletlerden 1 milyar dolarlık ihracat yapacaklarının sözünü verdi. Aydemir, potansiyellerin önündeki engellerin aşılamamasını Samsun'a öncülük edecek liderin bulunmamasına bağlıyor.
Samsun'daki mobbingci zihniyetin, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın el atmasıyla çözüleceğine inandığını belirten Ahmet Aydemir, "Başbakan enforme edilecek ve buradaki sıkıntının sebepleri ifade edilecek. Eğer ki Başbakan bu olaya el koyarsa anında bu iş çözülebilir. Yatırımlarımızın önündeki engeller kalksın biz sektör olarak 2023'e kadar yılda 1 milyar dolar ihracat yapmayı taahhüt ediyoruz" dedi.
Hükümetin teşvik politikaları hakkında konuşan MEDiKÜM Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Bedri Bahadır, "Bizim aldığımız teşvikler çok güzeldi. Fakat şehrin sizin yolunuzu açmadığı noktalarda bu konuştuğunuz konuların toplamında bir değer ortaya koyamadığınız zaman küçük kotalı şeylerden yararlanabiliyorsunuz. Daha küçük KOSGEB, OKA gibi teşviklerden yararlanabiliyorsunuz. Ancak mesela 50 milyonluk ciddi bir proje yapmaya kalktığınızda şehrin dinamizminin size katkı sağlaması gerekmektedir" diye konuştu.
"Samsun'da ilk defa hakiki üretici, sanayici bir araya gelerek biz organize sanayi bölgesi kurmak istiyoruz" dediklerini vurgulayan MEDİKÜM Derneği Başkan Yardımcısı Ahmet Alp Doğru, "Bu çok önemli bir konudur. Çünkü bugün sanayi sitesine baktığımızda yarısı Almancıların elinde ve kira geliri olarak kullanıyorlar. Üretim yapmayacak adamın kira için sanayi sitesinde dükkan satın alması nerede görülmüş. Şimdi sanayici ve iş adamları bir araya gelerek biz 30 senelik yatırımımız, birikimimizi harcayacağız, bize yeri verin sanayi sitesini kuracağız, diyor" şeklinde konuştu.
Samsun'da yatırım kültürünün gelişmediğine ve Samsunluların geçmişten beri al sat yaparak kolay para kazandığına değinen Dernek Saymanı Cengiz Uzdil ise, "Yeni başlayan bir yatırımcının para kazanma işi herhalde bir 8, 10 yılı bulur. Ancak Samsun'daki yatırımcılar hemen koyalım yarın kazanalım mantığıyla hareket ediyor. Bizim Samsunlu elindeki parayı 10 yılda geri döneceğini düşünmeden yatırıma girmiyor. Bu da kültürün gelişmeyişinden kaynaklanan bir olay diye görüyorum" dedi.
(MAY-ÖK-Y)

27.01.2013 18:13:01 TSI

Editör: Wan Haber