Mersin Orman Bölge Müdürlüğü personeline, KOAH (kronik obstrüktif akciğer hastalığı, kronik bronşit, kronik astım ve amfizem) eğitimi verildi.
Mersin Orman Bölge Müdürü Abdurrahman Acer'in de katıldığı eğitim seminerinde konuşan kurum doktoru Hülya Taze, kronik hava yolu hastalıklarının gerek risk faktörleri, gerekse önlem ve tedavileri konusunda çok ciddi toplumsal ve ekonomik yük oluşturduğunu söyledi. Bu hastalıkla ilgili yeterince teşhis ve tedavi edilmeyip koruyucu önlemler alınmadığına dikkat çeken Taze, "Sigara ve kirli hava başlıca nedenidir. Sigara içen her 5 kişiden birinde KOAH gelişir. Kirli hava mesleki koşullardan ya da sanayi kirliliğinden ötürüdür. Başlıca KOAH bulguları, en az birkaç yıldan beri süren öksürük, balgam ve nefes darlığıdır. Alınan önlemler yetersizse ve sigara içiliyorsa düzelmez ve kötü seyreder. Kesin tanı solunum fonksiyon testi (SFT) ile konur" dedi.
Mersin Orman Bölge Müdürü Abdurrahman Acer ise, doktor Hülya Taze'ye verdiği bilgilerden dolayı teşekkür ederek, "Bu eğitimin burada verilmesi tabi ki çok önemli ancak daha da önemli olan öğrendiklerimizi çevremize, eşimize, dostumuza, aktarıp onlarında kendi çevrelerine anlatmalarıdır. Sigaranın bedelinin sayısız hastalığın yanında, KOAH olduğunu da unutmayalım" diye konuştu.
(HSK-Y)

30.12.2012 14:29:08 TSI

Editör: Wan Haber