Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, "Ergene Havzası'nı her şeyiyle ele alan bir plan yürütüyoruz. Dünyada örnek, gurur duyacağımız bir proje olacak. Yatırımın yüzde 90'ı Bakanlığımız tarafından gerçekleştirilecek" dedi.
Orman ve Su İşleri Bakanlığı'nda yapılan Ergene Havzası Koruma Eylem Planı Değerlendirme Toplantısı'nda, konunun tarafı olan merkezi ve mahalli idarenin üst düzey temsilcileri ile akademisyenler tarafından Eylem Planı'nın geldiği aşama masaya yatırıldı. Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, toplantıda yaptığı konuşmada, "Ergene Havzası'nda, maalesef bunu açıkça söylüyorum, belediyelerin ve sanayi kuruluşlarının vazifelerini yapmadığı ortaya çıktı. Bu sebeple Sayın Başbakanımızın da talimatıyla Orman ve Su İşleri Bakanlığı olarak Ergene Havzası'nı her şeyiyle ele alan bir plan yürütüyoruz. Dünyada örnek, gurur duyacağımız bir proje olacak. Yatırımın yüzde 90'ı Bakanlığımız tarafından gerçekleştirilecek" diye konuştu.
Ergene Havzası'nda yıllık 240 bin metreküp evsel atıksu, 460 bin metreküp de sanayi atık suyunun ortaya çıktığını belirten Eroğlu, Ergene Nehri'nin debisinin dört katına yakın bir miktarda atık su bulunduğunu ifade etti. Ergene Havzası Koruma Eylem Planı kapsamında 15 ayrı eylem belirlediklerini hatırlatan Eroğlu, bu kapsamda yapılan çalışmalarla dere yataklarının temizlenmekte olduğunu ve 28 derenin ele alındığını dile getiren Eroğlu, 12 dere yatağının temizlendiğini, kalanların çalışmalarının devam ettiğini, ayrıca çok sayıda su baraj, göl, gölet sulama tesisi yaptıklarını söyledi.

"KİMSE KUSURA BAKMASIN, ZAMANLA YARIŞIYORUZ"
Nüfusu 10 binden fazla olan belediyelerin atık su arıtma tesislerinin DSİ tarafından yapılmakta olduğuna dikkat çeken Eroğlu, "Çalışmaları bizzat takip ediyorum. Seçilen sistem çok ileri, denemiş ve başarılı olmuş bir teknoloji. Azot ve fosfor gidermeyi de sağlayacak ileri arıtma teknolojisi, aynı zamanda verimli. Bu teknoloji ile renk ve tuzluluk dışındaki bütün kirleticiler standartlardaki değerlerin altına alternatif sistemlerden daha ucuza düşmekte" dedi.
Belediyelerin görevi olan atık su arıtma tesisi kurulmasının Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından üstlenilmesine karşılık, bölgedeki bazı belediyelerin kanalizasyon sisteminin bile olmadığını vurgulayan Eroğlu, "Artık bu belediyelere Çevre Kanunu'nda öngörülen cezaları uygulayacağız. Kusura bakmasınlar. İller Bankası kredi de veriyor. Biz zamanla yarışıyoruz. Herkesin görevini yapması gerekir" ifadesini kullandı.
Bölgedeki dağınık sanayilerin yapılan kanuni düzenleme ile Islah Organize Sanayi Bölgesi çatısı altında toplandığını söyleyen Eroğlu, 9 bölge için Islah OSB başvurusu yapıldığını, 7'sinin tüzel kişilik kazandığını, 2'sinin çalışmalarının devam ettiğini bildirdi. Eroğlu, "Kalan 2'sini de neticelendirmek lazım yoksa kapatmak zorunda kalacağız" dedi. Eroğlu, sanayi için 5 adet müşterek atık su arıtma tesisi kurulmasının planlandığını belirtti.

"ZİRAİ İLAÇ KULLANIMI YÜZDE 50 AZALDI"
Eylem Planı kapsamında bugüne kadar bölgede 142 bin 834 hektar alanda ağaçlandırma, erozyon kontrolü ve ıslah çalışması yapıldığını kaydeden Eroğlu, Ergene'yi sadece atık suyun değil katı atıkların da kirlettiğini, arazi sağlamak da dahil olmak üzere Bakanlığın her türlü kolaylığı sağladığını, ancak bu konuda mahalli idarelerin adım atması gerektiğini ifade etti.
Yapılan çalışmalar neticesinde zirai kaynaklı kirliliğinin azaltılmasında önemli mesafe alındığının altını çizen Eroğlu, "Zirai ilaç kullanımında yaklaşık yüzde 50 azalma oldu. Üstelik ürün miktarı arttı. Gübre ve zirai ilaç kullanımında ciddi tasarruf meydana geldi" dedi.

"PARA KAZANACAĞIM DİYE TABİAT MAHVEDİLMEZ"
Ergene Havzası'nda denetimlerin sıkılaştırıldığını, önümüzdeki dönemde daha da sıkılaştırılacağını bildiren Eroğlu, "Bazı fabrikalar işin ciddiyetini anlamış değil. Kimse kusura bakmasın. Herkes para kazansın ama para kazanacağım diye kimsenin tabiatı mahvetmeye hakkı yok. Bunun takipçisi olacağım" uyarısında bulundu.
Belediyeler ve sanayi kuruluşlarının yanı sıra kamu kurumlarının da Ergene Havzası Koruma Eylem Planı çerçevesinde sorumlu oldukları sahadaki çalışmaları takip etmeleri gerektiğini hatırlatan Bakan Eroğlu, Eylem Planı kapsamında inşa edilecek 8 depolama tesisi ile yıllık 220 milyon metreküp içme ve endüstri suyu temin edileceğini, 25 sulama tesisi ile 176 bin hektar alanın sulanacağını da sözlerine ekledi.
(PS-YHY-Y)

31.01.2013 12:31:08 TSI

Editör: Wan Haber