2012 yılında 56 Bin kızılçam ve fıstık çamı fidanı diken ayrıca ilçe genelinde dağıttığı 50 Bin fidanın doğayla buluşmasını sağlayan Yatağan Orman İşletme Müdürlüğü 2013 yılında hedef büyüttü. Fidan dikim sezonu için hazırlıklarını hızlandıran Yatağan Orman İşletme'de hedef 2012 rakamlarını da aşarak ağaçlandırma konusunda toplum bilincini güçlendirmek.
Yatağan ve bağlı birimlerde meydana gelen orman ve tarım arazisi yangınlarına zamanında müdahalesiyle dikkat çeken Yatağan Orman İşletme Müdürlüğü 2013 planlarını belirledi.
2012 yılında 22 orman ve 19 tarım arazisi yangınına müdahale eden Yatağan Orman İşletme Müdürlüğü diğer taraftan yürütülen ağaçlandırma seferberliği ile Yatağan ve çevresinde yaklaşık 100 Bin kızılçam ile fıstık çamı dikimine öncülük etti.
Konu hakkında bilgi veren Yatağan Orman İşletme Müdürü H. Hakan Zeybek; "İşletmemiz her geçen yıl hedef büyütüyor. Son yıllarda orman yangınlarında zarar gören alanların miktarındaki düşüş göze çarpıyor. Bu düşüşün nedenini Orman İşletme Müdürlüğü personelinin planlı acil müdahalesine bağlamak yanlış olmaz. Bunun yanı sıra bir yandan da yeni fidan dikimlerine büyük önem veriyoruz. Bu yöndeki çalışmaları bizzat kendimiz yürüttüğümüz gibi vatandaşa dağıtımını gerçekleştirdiğimiz kızılçam ve fıstık çamı fidanlarının toprakta hayat bulmasına vesile olduk" dedi.
TOPLUM BİLİNCİ GELİŞTİRİLİYOR
2012 yılında yapılan çalışmalar hakkında bilgi veren Yatağan Orman İşletme Müdür Muavini B. Doğan Demir ise benzer çalışmaların 2013 yılı içerisinde de devam edeceğini belirtti.
2012 yılı istatistikleri hakkında bilgi veren B. Doğan Demir; "Yatağan Orman İşletme Müdürlüğü 2012 yılında kendi imkânlarıyla yaklaşık 56 Bin kızılçam ve fıstıkçamı fidanı dikti. Bunun yanı sıra 50 Bin fidan da Yatağan merkez ve bağlı birimlerde vatandaşa dağıtılarak toprakla buluşturuldu. Bunun yanı sıra sadece okullarda öğrencilerle beraber yapılan fidan dikim sayısı ise 250" dedi ve okullarda yapılan ağaçlandırma çalışmalarının amacını; "Bizim görevimiz sadece mevcut ormanların güvenliğini sağlamak değil, geleceğe yatırım yaparak orman varlığını güvence altına almak. Bunun için de toplum bilinci çok önemli. Gelecek nesillere bu bilinci aşılamanın en güzel yolu ise çocuklarla diyalog içerisinde olmak. Okullarda yaptığımız fidan dikim çalışmalarıyla çocuklar arasında bu duyarlılığın arttığı yadsınamaz bir gerçek" ifadeleriyle açıkladı.
2012 YILINDA 425 AĞAÇ YANDI
Ayrıca Yatağan Orman İşletme Müdürlüğü yetkililerinden alınan bilgilere göre 2012 yılında Yatağan ve çevresinde 5.05 hektarlık alanda meydana gelen 23 orman yangınında 2.11 hektar ormanlık alan zarar gördü.
Yetkililerden alınan bilgilere göre 2012 yılında meydana gelen yangınlarda zarar gören ağaç sayısı ise 425. Ancak, yapılan çalışmalarla yangınlarda zarar gören alanlara yaklaşık 1500 kızılçam ve fıstık çamı fidanı dikilirken bu rakam yanan 425 ağacın 3 katı olarak dikkat çekiyor.
2013 hedefinin 2012 rakamlarını da aşmasını planladıklarını belirten Yatağan Orman İşletme Müdürü H. Hakan Zeybek; "2013 yılında yapılması planlanan çalışmalarla yangınlarda zarar gören ve dikime elverişli alanlara yeni fidanlar dikilecek. Ayrıca fidan dağıtımları da sorumluluk alanımızdaki bölgelerde devam edecek. Bunun yanı sıra okullarda ve camilerde yürüttüğümüz fidan dikim çalışmalarına geçtiğimiz yıla göre daha fazla ağırlık vermeyi hedefliyoruz" şeklinde konuştu.
(MK-SK-İK)

01.02.2013 10:59:25 TSI

Editör: Wan Haber