Orhangazi Ticaret ve Sanayi Odası tarafından düzenlenen panelde 2012 yılının ekonomik durumu ve 2013 yılından beklentiler masaya yatırıldı.
Orhangazi TSO'daki '2012 yılının ekonomik durumu ve 2013 yılından beklentiler' konulu panele Prof. Dr. Taner Berksoy ile Doç. Dr. Deniz Gökçe konuşmacı olarak katıldı. Gökçe, 2012 yılının bir değerlendirmesini yaparken, yeni yıldan beklentileri sıraladı. Türk ekonomisinde dün, bugün ve yarın şeklinde bir görüntüye bakmak gerektiğini belirten Gökçe, "Büyümede tersine dönüş başladı. 2013 yılı normalleşme ve makul büyüme olacak. İyi bir mesaj b. 2001 yılında 30 tane banka battı, biz bankaları tamir ettik. 2009 krizine hazırlıklı bir ülkeydik. Dolayısıyla da krizleri en az zararla atlattık.Kköyden şehre göç sonucunda, müthiş bir tüketim toplumu olduk. Krizlere rağmen sonraki iki yılda Türkiye rekor seviyede büyüdü ve bu da cari açığı arttırdı" dedi. Dünyada kriz olduğunu, bu şartlarda Türkiye'nin cari açığını kapatmaya çalıştığını kaydeden Gökçe, "Dolayısıyla büyümeyi frenledik. Bugünkü durumu yeniden tersine döndürmeliyiz. Enflasyondan sevindirici rakamlar geldi. 2013'de büyüme dengeli ve kontrollü olacaktır. İşsizlikte çok kötü durumda değiliz. Avrupa'da 8. sıradayız. Bizden daha kötü durumda olan Avrupa ülkeleri var. Kamu borç oranı Almanya'nın yarısı durumunda. Ama bu KDV ile vatandaşın ödediği bir durum. Büyüme oranı 2.9 olarak tahmin ediliyordu. 2013 yılının büyüme tahmini ise 4 civarında. Toplum olarak birbirimize güvenmeliyiz, bunu öğrenmeliyiz. İthal portakal almayıp, kendi portakalını sıkacaksınız" diye konuştu.
Prof. Dr. Taner Berksoy ise, Türkiye'nin krizden en hızlı çıkan ülke olduğunu belirterek, "2009 krizi sonrasında hem dünya yavaşladı hem de biz yavaşladık. Bizim yavaşlamamız ise daha sert oldu. Bunun sebebi dış kaynaklı. 2012 yılını yavaşlayarak geçirdik. İçerde risk üretmekte pek mahir bir siyasi yapımız var. Son 25 yılda 6 krizimiz var, bunun 4'ünü kendimiz üretmişiz. Bundan uzak durmalıyız. Geride kalan yılda iki büyük risk var" dedi.
(MŞ)

11.01.2013 15:08:09 TSI

Editör: Wan Haber