Muğla'da 4 bin üyesi bulunan Muğla Arı Yetiştiricileri Birliği (MAYBİR), arı ırkının ıslahı ve arı hastalıklarıyla mücadele amacıyla 4 yıl sürecek 'Muğla arısının hastalıklara karşı direncinin arttırılması' projesi hazırladı. Proje kapsamında Muğla il genelinde 20 bölgeden 240 arı kolonisi toplandı. Muğla Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü de doğal döllenmenin sağlanması için izole bölge oluşturdu.
MAYBİR Başkanı Ziya Şahin, arı hastalıklarını ilaç kullanmadan doğal yöntemlerle önlemeye çalıştıklarını belirterek; "İl genelinden örnek olarak toplanan 240 arı kolonisi öğretim üyeleri tarafından laboratuvar ortamında incelemeye alındı. Arılara hijyenik davranış testleri uygulandı. Kolonilerin bazılarında arıların temizlik yaptığı, bozuk ve hastalıklı larvaları kovandan attığı gözlemlendi. Bu kovanlarda Amerikan Yavru Çürüklüğü hastalığına rastlanmadı. İlaç ve antibiyotik kullanmadan arıların davranışlarını değiştirerek hastalıkla mücadele edilebileceği değerlendirildi. Hastalıklı ve az gelişmiş yavruları kovandan atarak temizlik yapan arı kolonisini yapay tohumlamayla tekrar ürettik. Kovanda temizlik yapan ve Amerikan Yavru Çürüklüğü hastalığıyla mücadele eden Muğla arısı kolonileri oluşturduk" dedi.
MAYBİR markasıyla ürettikleri organik balların yeni ambalajlarıyla satışa sunulduğunu belirten MAYBİR Başkanı Ziya Şahin; "Muğla dünya aracılığında bir merkez olmalıdır. Dünyadaki bal üretiminin yüzde 1.10'u Muğla'da üretiliyor. Türkiye'deki bal üretiminin ise yüzde 18'i Muğla'da yapılıyor. Bizler tüketicilerimize daha kaliteli bir ürün sunmak adana MAYBİR markasıyla üretim iznimizi aldık. Gıda kodeksine uygun çam ve çiçek ballarımızı piyasaya arz ettik. Biz ürünlerimizin kabulünde ve paketlenmesinde ayrı ayrı analiz ettirerek güvenilirliğimizi kanıtlıyoruz. Biz ürünlerimizle farkındalık yaratmak istiyoruz" dedi.
(BT-İK)

07.02.2013 14:16:42 TSI

Editör: Wan Haber