Ordu Ziraat Odası Temsilcisi ve Perşembe Ziraat Odası Başkanı Arslan Soydan, Ordu Ziraat Odası kapatılınca TZOB tarafından Perşembe Ziraat Odası'na, Ordu Ziraat Odası temsilciliğinin verildiğini hatırlatarak, "Ordu Ziraat Odası'nda çiftçiler belge, kayıt gibi işlemlerini yapmaya devam etmektedir" dedi.
Ordu Ziraat Odası kapandı, işlemler Perşembe Ziraat Odası'nda yapılacak gibi açıklamaların yanlış olduğunu söyleyen Başkan Soydan, "Türkiye Ziraat Odaları Birliği yönetim kurulu 7 Ocak 2013 tarihli kararında bir süredir Ordu Ziraat Odası'ndaki gelişmeler sonucunda bu odanın tüzel kişiliğinin sona erdirilerek en yakın oda olan Perşembe Ziraat Odası'na temsilcilik olarak devredildiği, gerek Ordu çiftçisinin mağdur edilmemesi gerekse kanunda belirtilen görevlerin yerine getirilebilmesi bakımından bu karar her iki odaya aynı gün yasal zorunluluk olarak bildirmiştir. Buna ilişkin uygulamalar yasal yükümlülükler çerçevesinde her iki oda yetkililerince başlatılmış ve sona erdirilmiştir. Birliğimizin 7 Ocak 2013 tarihli kararı ile Ordu Ziraat Odası kapatılarak tüzel kişiliği sona erdirilmiştir. Ancak, bu odanın kapatılarak çiftçiler belge, kayıt gibi işlemlerini yapamayacak, bu işlemler Perşembe Ziraat Odası'na gidilerek yapılacak şeklindeki açıklamalar tamamen yersiz ve asılsızdır. Buradaki 'oda kapatıldı' sözcüğü, tüzel kişiliği sona eren Ordu Ziraat Odası'nın, Perşembe Ziraat Odası Başkanlığı Ordu Temsilciliği adı altında görevine devam edeceği anlamındadır. Merkeze bağlı çiftçilerimiz oda hizmetlerinden önceden olduğu gibi aynı adreste, aynı binada çalışan oda kadrolu personel ve tarım danışmanlarıyla beraber oda hizmetlerinden yararlanmaya ve tüm işlemlerini yapmaya devam etmektedir" diye konuştu.
Merkeze bağlı çiftçilerin mağdur edilmemesi için Ordu Ziraat Odası'nda işlemlerin devam ettiğini söyleyen Soydan, "Birliğimiz tarafından bu görev Perşembe Ziraat Odası Başkanlığı'na yasal bir zorunluluk olarak verilmiş olup merkez Ziraat Odası'nın tüzel kişiliği yeniden oluşturuluncaya kadar olan sürecin en iyi şekilde yürütüleceğinin bilinmesini, merkeze bağlı çiftçilerimiz mağdur edilmeden hizmet vermeye devam edilecektir. Ancak bu durum kalıcı değildir. En yakın zamanda il odasının tüzel kişiliği yeniden oluşturulması da beklenmektedir. Gerek verilen bu kararla ilgili ve gerekse görevden alınan yetkililer hakkında, yersiz ve mesnetsiz açıklamalar yapılması doğru olmayacağı gibi haksız ve hukuksuz bir davranış olur. Bu bir süreçtir nihai kararı, gerek idari gerek hukuki sürecin sonunda ancak görülebilir. O nedenle eksik ve yanlış bilgiler vermekten kaçınılması hukuki ve vicdani bir sorumluluktur" İfadelerini kullandı.
Perşembe Ziraat Odası Başkanı Soydan, "Bilinmelidir ki Türkiye Ziraat Odaları Birliği ve Ziraat Odaları temsil ettiği büyük camia ile beraber tüzel kişiliğe sahip kamu kurum niteliğinde meslek kuruluşudur. Kuruluş kanunu ile belirlenen görevlerin ifası yönetmelikler ve tüzük ile açıklanmıştır" şeklinde konuştu.
(RCP-SLH-Y)

21.01.2013 15:14:18 TSI

Editör: Wan Haber