Ordu'nun Kabadüz ilçesinde kurulan kivi bahçeleri, bölgenin ekonomik yapısına büyük katkı sağlıyor.
Kabadüz ilçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Bilal Çelik, kivi meyvesinin kazançlı bir ürün olduğunu söyledi. Kivinin ilçeye ekonomik getirisinin yüksek olduğunun altını çizen Çelik, "On beş yıl öncesinde kurulan tesislerin büyük bölümü tam verime geçti. Verime geçen bahçeler yetiştiricisine ciddi ekonomik gelir sağlıyor" dedi.
İlçedeki mevcut bahçelerin verimini artırmak için sürekli çiftçilerle görüştüklerini ifade eden Çelik, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Kivi bahçelerinin verimini ve ürün kalitesini yükseltmek için gerekli eğitim ve bilgilendirmeyi sürekli yapıyoruz. Kabadüz ilçesinde yaklaşık 100 çiftçimizin kivi bahçesi var. Bizler de bu üreticilerimizle birebir bahçesinde çalışıyor, toprak yapısını, doğru sulamayı ve en önemlisi yaz-kış budamasını kendilerine gösteriyor, birlikte uygulamalı yapıyoruz. Sahil kesimindeki üreticilere göre bizim kivi üreticimiz zoru başarmış, engebeli arazilere kurulan bahçeler bölgenin ekonomik yapısına büyük katkı sağlıyor."
Tarlasını kivi bahçesine dönüştüren Ferhat Uzunçakmak da az alanda bol kazanç, yüksek verim aldığını söyledi. Kabadüz ilçesine ilk kurulan bahçelerden birisinin kendi bahçesi olduğunu ifade eden Uzunçakmak, "Merkez mahallesinde bulunan bahçem buradaki insanlara hem örnek oldu, hem de kazancımı ikiye katladı. Fındıkta bir dönümde 150 kilogram fındık alabilirken bugün bir dönüm üzerine kurulmuş kivi bahçesinde en az 2 ton kivi meyvesi toplayabiliyorum. Her iki ürünün gelir ve giderlerini hesapladığımda kivinin işçiliğinin az oluşu kazancımın fındığa kıyasla daha yüksek oluşunu sağlıyor"diye konuştu.
(MB-RCP-GKH-E)

11.12.2012 14:00:02 TSI

Editör: Wan Haber