Kıyı Emniyeti Genel Müdürü Salih Orakçı, Şile'de kayalıklara çarparak parçalanan kurtarma botunun kaptanı Cemil Özben'in kendi isteği ile denize açıldığını belirterek, "Kendisi 'bir denemek istiyorum' demiş. Çok başarılı, ödüllü bir kaptan" dedi. Orakçı, botta bulunan personelin can yeleği giymediği iddiasını doğrulayarak, "Lütfen benim aslanlarıma dokunmayın. Can yeleği giymediler. Gemi kaptanının planlaması lazımdı, olmamış" ifadelerini kullandı.
Kıyı Emniyeti Genel Müdürü Salih Orakçı, dün kayalıklara çarpıp parçalanan kurtarma botu ile ilgili iddiaları yanıtladı. Kurtarma botu kaptanı Cemil Özben'in çok başarılı ve deneyimli bir denizci olduğunu söyleyen Orakçı, "Başarılı kurtarmalardan dolayı sadece birkaç personelimiz şimdiye kadar ödül almıştır. Cemil kaptan da bunlardan bir tanesi. Ancak deniz işi çok başka bir iş. Denizde ruh haliniz çok önemli. Denize çıkarsınız, bir anda bir şeyden korkarsınız, geri dönersiniz. Bu süreci yöneten kişi geminin kapanıdır. Cemil kaptanın bizdeki yeri çok farklı" diye konuştu.
Kurtarma botunun bu iş için üretilmiş, kaliteli bir model olduğunu söyleyen Orakçı, Türkiye'nin bulunduğu coğrafyada pek çok ülkenin böyle bir bota sahip olmadığını ifade etti. Salih Orakçı, kurtarma işine Kıyı Emniyet Genel Müdürlüğü olarak büyük önem verdiklerini tekrar ederek, "Düşünün ki kişiler can çekişiyor ve sizden yardım bekliyor. Orada bir balıkçı bile hayatını feda ediyor. Can kurtarma böyle bir şey. Hissetmeniz, yaşamanız lazım. Bizde bu olay ayrı bir heyecan yaşatıyor. Tüm ekip bizde hazırdır. Mutlaka biliriz, birisi rahatsızlanır, yerine birisini koymak gerekir. Dün de oldu. 3 ve 4 nolu botumuzdaki arkadaşlarımız rahatsızlandı ve değiştirdik" ifadelerini kullandı.
Kurtarma botunun denize açılmadan önce tüm kontrollerinin yapıldığını kaydeden Orakçı, şunları söyledi:
"Kalkıştan önce kaptan ile son kez konuşuyor, diyor ki arkadaşlar, 'eğer hareket edecekseniz geminin şu ayarlarını tekrar kontrol edin' Tekrar açılıyor ve kontrol ediliyor. Gemi kaptanı 'ben bir kez daha denemek istiyorum' diyor. Daire başkanı gemi kaptanı ile konuşuyor, 'Biz senin ne olduğunu ne kadar başarılı olduğunu biliyoruz. Kumanda ve inisiyatif sende. Çıkarsın çıkmazsın tamamen sana ait diyor' Kaptanımız da 'Ben bir bakayım, dönerim size' diye karşılık vermiş."
Basın mensuplarını bot personelinin can yeleği giyip giymediğini sorması üzerine Orakçı, "Can yeleği giymemişler tabii. Sizden bir şey rica edeceğim. Benim aslanlarıma dokunmayın. Böyle bir şeyi ben onlara yakıştırmıyorum. Onlar giyemedi. Gemi kaptanının planlaması lazımdı, olmamış" ifadelerini kullandı.
Orakçı, personele çıkmadan önce evrak imzalatıldığı iddialarını yalanlayarak, "Böyle bir şey yok. İmzalanmış bir evrak varsa ben de göreyim. Alt kademedeki arkadaşlara da sordum bunu, kimsenin böyle bir talebi olmamış. Zaten gemi kaptanı ile konuşmuşuz, kendilerinin de böyle bir talebi yok" şeklinde konuştu.
Batan gemiden 4 kişinin sağ kurtarıldığına dikkat çeken Orakçı, "Batan gemiden batmasından hemen önce herhangi bir yardım istenmemiş. Burada arkadaşlarımız gerçekten çok dikkatli çalışmış. Ekranda gemi kaybolmasıyla bir aramaya başladık. 4 kişiyi kurtardık. Daha sonra 3 kişinin daha salın üzerinde olduğu bilgisi geldi. Biz de o bölgeye Şile'deki botumuzu yönlendirdik. Şiledeki bot da o maksatla orada bulunuyordu. Bu süreç içerisinde arkadaşlarımız bir iki deneme yapıyor, çıkamıyor. Daha sona Cemil Kaptan bir daha denemek istiyor, çıkıyor. Çıkışta bir sorun yaşamıyor ancak sonra anlamadığımız bir sebeple sürükleniyor ve parçalanıyor" diye konuştu.
(EY-ÖFA-OK-Y)

05.12.2012 14:10:06 TSI

Editör: Wan Haber