Doğu ve Güneydoğu'da operasyonlara katılan askere "hukuki koruma" öngören tasarı Meclis'e sunuldu. 

Tasarı, operasyonlara katılan askeri personelle ilgili soruşturma açılmasını ve yargılama yapılmasını izne bağlıyor. Ana çerçeveye göre, izin mekanizması görevli personelin rütbesine göre çalışacak. 

Genelkurmay Başkanı ve kuvvet komutanlarının soruşturulması Başbakan iznine bağlanacak. Herhangi bir ilçedeki operasyonda görev yapan asker ya da kamu personelinin soruşturulması için ise kaymakam izni gerekecek.

Düzenleme yasalaştıktan sonra TSK, İçişleri Bakanlığı'nın teklifi ve Bakanlar Kurulu kararıyla, bütün il merkezlerinde bütün unsurlarıyla düzenlenecek operasyonlara katılabilecek.

GÖZETİM VALİDE, KOMUTA ASKERDE

İllerde TSK personelinin görevlendirilmesi halinde koordinasyon, işbirliği ve gözetimi valiler yerine getirecek. Komuta, sevk ve idare ise askeri birliklerin en kıdemli komutanında olacak.
Benzer bir yargı zırhı daha önceden yasada yapılan değişiklikle MİT çalışanlarına da tanınmıştı.

KONUTLARA GİRİLEBİLECEK

Can veya mal güvenliğinin sağlanabilmesi ya da belirli kişilerin yakalanmasına yönelik olarak komutanın yazılı emriyle konutlara girebilecek. Birlik komutanının kararı 24 saat içinde hakim onayına sunulacak.

İZİN OLMADAN GÖZALTI YOK
 
Bu konuda yapılabilecek olası bir suçlamadan dolayı soruşturma izni verilene kadar personelle ilgili yakalama, gözaltı ve tutuklama tedbirlerine başvurulamayacak.

SİVİL YARGILAMA YOK

Askeri personelin, terörle mücadele sırasındaki faaliyetleri askeri hizmet ve görevlerinden sayılacak. Bu faaliyetler sebebiyle işlediği iddia edilen suçlar askeri suç kapsamında sayılacak ve herhangi bir sivil yargılama söz konusu olmayacak.
 KAYNAK: NTV

Editör: Wan Haber