Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, PKK Lideri Abdullah Öcalan ile yaptıkları son görüşmeye ilişkin Med Nuçe televizyonuna konuştu. Önder, Öcalan'ın Dolmabahçe'de yapılan açıklama ile ilgili “tarihi bir anlama sahip olduğunu” ifade ettiğini söyledi.

HDP Grup Başkanvekilleri İdris Baluken, Pervin Buldan ile İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, DTK Eş Başkanı Hatip Dicle ve Ceylan Bağrıyanık'tan oluşan heyet, dün İmralı Adasında PKK Lideri Abdullah Öcalan ile görüştü. Heyet görüşmeye ilişkin yazılı açıklama yapılmayacağını açıkladı.

Önder şunları anlattı:

“Nitelikli bir müzakereye tam anlamı ile kapı açtığını, bu anlamda yapılan bu ortak açıklamanın öneminin herkes tarafından iyi kavranması gerektiğini, 10 maddede bir anlamda soyutlama ile ifade edilen başlıkların Türkiye'nin demokratikleşmesi için tarihi bir fırsat ve nitelik içerdiğini buna herkesin bu anlamı ve önemi bilerek yaklaşması gerektiğini, özellikle devletin ve hükümetin bunun anlamını çok derinlikli olarak kavraması gerektiğinin önemini, ciddiyetini vurguladı. Bizleri ve açıklamada emeği geçen herkesi teşekkür etti.”

Öcalan'ın Newroz'a dönük tarihi bir mektup kaleme aldığını söyleyen Önder şöyle devam etti:

“Kendisi bir takım temel nokta ve vurgularını bizimle paylaştı. Newroz'dan önce bunu bize iletecek, bizim aracılığımızla halklarımız ile bütün ülke ve dünya kamuoyu ile bunu paylaşacağız. İçeriğine dair bir şey söyleyemem şu anda doğru olmaz.”

“Ama niteliğine dair kendisinin yaptığı değerlendirmeyi paylaşabilirim sizinle. O da şudur; barışa giden yolun teorik, pratik, ve nitelik bakımından bütün detaylarının ulusal olarak yer alacağı bir anlamda hem ülkemiz için hem bölgemiz için kıymetli bir yol haritası ve yepyeni bir perspektif içereceğini söyleyebiliriz.”

Önder, görüşme sırasında Abdullah Öcalan'a, Newroz için yazdığı mektubun önceki iki mektuptan farkının ne olduğunu sorduğunu ifade etti:

“Bana 'Daha öncekiler bir barış çağrısıydı, bu mektup demokratik bir Cumhuriyet için ve bu Cumhuriyetin inşası için hepimize hayati önemde lazım olan ve evrensel olan bir perspektif verecektir' dedi. Öcalan, tartışmalar ile süreci bu nitelikte ve bu derinlikte yürüteceklerini söylediğini ifade etti.”

Önder, HDP ile Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan arasında tartışma yaratan izleme heyeti ile ilgili de şunları söyledi: 

“Yalçın Akdoğan tarafından yapılan bizim ve süreç açısından da sıkıntılı bir açıklama. Çünkü o açıklamada belki kabul edilebilecek tek yan, isimlerin henüz netleştirilmemiş olmasıydı ama ilkesel olarak ve bütün bu müzakerelerin neredeyse olmaz ise olmazı anlamında ruhunu teşkil eden bir kurum olarak bu izleme heyeti oluşturulacaktır. Bugünkü görüşmemizde buda ayrıntılı olarak ele alındı. Netleştiğinde kamuoyu ile hemen sıcağı sıcağına paylaşacağız.” (Bianet)

Editör: Wan Haber