Türk Kızılayı Ordu Şubesi Kan Bağışçısı Kazanım Uzmanı Bünyamin Uzunlar, Ünye'de görev yapan 150 öğretmeni kan bağışı konusunda bilgilendirdi. 1 saat süren bilgilendirmenin ardından öğretmenler kan bağışında bulundu.
Bilgilendirme toplantısına Ünye Milli Eğitim Şube Müdürü İhsan Yüksel, Anadolu Atatürk Lisesi Müdürü Hüsamettin Aydemir ve öğretmenler katıldı. Sunumunu gerçekleştirmek üzere kürsüye çıkan Türk Kızılayı Ordu Şubesi Kan Bağışçısı Kazanım Uzmanı Bünyamin Uzunlar, kan bağışında en çok önyargı engeline takıldıklarını belirtti. Kan verme işlemi konusunda bilgiler veren Uzunlar, "Bilimsel araştırmalarla kan vermenin insan sağlığına zararının olmadığının tespit edildiğini, 18-65 yaş arasındaki ağırlığı 50 kg üzerinde olan sağlıklı bireylerin 3 ayda (yılda 4 kez) kan verebileceğini söyleyerek, "Kan bağışı dört adımda gerçekleşir. Kan bağışı yapacak kişi öncelikle form doldurmalıdır. Formun doldurmasına takiben kan bağışçısı kısa bir muayeneden geçirilir, tansiyon ölçümü yapılır, parmak ucundan bir miktar kan alınarak hemoglobin değeri tespit edilir. Doktorlarımız tarafından formdaki cevaplar ve muayene sonuçları değerlendirilerek bağışçının bağışa uygun olup olmadığı anlaşılır. Sonuçlar uygun ise kan bağışı gerçekleşir ve bağışçıdan 450 ml kan alınır. Bu da yaklaşık insan kanının yüzde 8'ine tekabül eder. Bağışlanan kanlar bileşenlerine ayrıldıktan sonra stoklarımıza kaldırarak ihtiyaç talebi bildiren hastanelere Türk Kızılayı araçları ile ulaştırılır. Böylelikle hiçbir hasta ve hasta yakını kan aramak zorunda kalmadan, herhangi bir ücret ödemeden ihtiyacı karşılanmış olur" diye konuştu.
Geçen yıllarda kan bağışı verileri ile ilgili bilgiler de veren Uzunlar, Türkiye de kan bağışı ihtiyacının ancak yüzde 70'ini karşılayabildiklerini belirterek, "Ülkemizde acil durumlarda kan kaybeden hastalarımız için yıllık 1 milyon 800 bin ünite kana ihtiyaç oluyor. Bu hastalarımızın sıkıntı yaşamaması için her yıl 1 milyon 800 bin kan bağışının gerçekleşmesi gerekiyor. Bir de olağan üstü durumlar için bir stok bulundurmalıyız. 2011 yılında ülkemizde 1 milyon 276 bin ünite kan bağışı gerçekleşti. İhtiyacın yüzde 70'i kadar kan bağışı toplayabildik" şeklinde konuştu.
Bilgilendirmenin sonunda öğretmenlerden, edindikleri bilgileri kendi çevresine, velilere, öğrencilerine ve toplumda yaşayan bireylerle paylaşılması ricasında bulunuldu.
(SG-SLH-Y)

04.12.2012 17:16:57 TSI

Editör: Wan Haber