Denizli Devlet Hastanesi Çocuk Hastalıkları ve Sağlığı Uzmanı Dr. Güneri İmren, çölyak hastalığının yaşam boyu devam eden tek gıda alerjisi olduğunu söyledi.
Çölyak hastalığının, bağırsaklarda besin maddelerinin sindirimi ve emiliminin bozulmasına yol açan bir hastalık olduğunu söyleyen Denizli Devlet Hastanesi Çocuk Hastalıkları ve Sağlığı Uzmanı Dr. Güneri İmren, bebeklerde unlu gıdalar yedikten sonra görülen karın şişkinliği ve ishalin çölyak işareti olabileceğini belirtti. Uz. Dr. Güneri İmren, çölyak hastalığının genellikle bebeklerde ilk 6 ay sadece anne sütü ile beslendikten sonra ek gıdalara başlandığında görüldüğünü, gelişme ve büyüme geriliği gibi erken belirtilerin ortaya çıkabileceğini ifade etti. Ek gıdaların başlanması sırasında sindirim sisteminin unlu gıdalar ile tanışmasından sonra, kilo alımında yavaşlama, gece huzursuzluğu, kusma atakları, iki haftayı geçen ishal, tedavi ile iyileşmeyen demir eksikliği anemisi, raşitizm, karın ağrısı ve karında şişlik gibi belirtilerin süt çocukluğu döneminde görüldüğünü belirten Dr.İmren, "Çocuğun okul dönemi yaşında ise anemi, halsizlik, yorgunluk, okul başarısında azalma, zamanzaman karın ağrıları ve eklem ağrıları, ağızda iyileşmeyen yaralar, saç dökülmesi, karaciğer enzimlerinde yükseklik, kemik erimesi şeklinde belirti verebiliyor. Bu dönemde ishal karında şişlik ve kusma daha az ortaya çıkabiliyor. Daha sonra kızlarda adet görmede gecikme, ergenliğe geç girme, bazen de kabızlık gibi belirtilerde verebiliyor" dedi.
Çölyak hastalığının yaşam boyu süren tek gıda alerjisi olduğunu vurgulayan Çocuk Hastalıkları ve Sağlığı Uzmanı Dr. Güneri İmren, çölyak hastalarının glüten içermeyen diyet uygulaması gerektiğini, hatta bunu yaşam biçimi haline getirmeleri gerektiğini söyledi. Uz.Dr.Güneri İmren sözlerine şöyle devam etti: "Glüten; buğday, arpa, çavdar ve yulafta bulunan, hamura kıvam veren ve hamurun tutmasını sağlayan proteindir. Çölyak hastaları ömür boyu diyeti devam ettirmeli, bir kez dahi ihmal etmemelidir. Bunlara dikkat ederek çölyak hastalığında kişi normal yaşamını sürdürebilir. Diyetin sürdürülmemesi çocuğun gelişiminde ortaya çıkan problemlerin yanında ileride bağırsak kanserine de neden olabilmektedir. Bunun için erken tanı koymak, tedaviyi erken başlatmak ve ailelerin bilinçli olması çok önemlidir"
Ömür boyu uzmanlar tarafından önerilen ve içinde unlu gıdalar bulunmayan besinlerle beslenmek gerektiğini ifade eden Uz. Dr. Güneri İmren, "Çölyak hastalarının buğday, arpa, yulaf ve çavdar gibi en temel yiyeceğimiz olan ekmeğin hammaddesi olan bu ürünleri yemeleri yasak. Yalnızca ekmek de değil, makarna, pasta, börek ve bisküvi gibi gıdalardan da uzak durmaları gerekiyor. Bunların yerine mısır, pirinç, soya, patates unu gibi glüten içermeyen besinleri ise rahatlıkla tüketebilirler" dedi.
(EV-Y)

05.12.2012 15:50:10 TSI

Editör: Wan Haber