Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çelik, İmralı görüşmelerinin, yeni bir süreç olarak nitelendirilmemesi gerektiğini belirterek, "Devlet, devlet olmaktan çıkmış değil, millet de kendini tavsiye etmiş değil. Dolayısıyla bazı aşırı yorumlara itibar etmemek gerekir" dedi.
AK Parti Genel Merkez Teşkilatı Başkanlığı tarafından Adana'da düzenlenen 'Parti İçi Eğitim Çalışması'na katılan AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çelik, toplantı çıkışında gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.
Çelik açıklamasında, İmralı görüşmelerinin eskiden beri sürdüğünü, bunu yeni bir süreç gibi nitelendirmenin anlamının olmadığını vurguladı. Devletin, akan kanın durmasına yönelik çok yönlü bir çalışma yaptığını ifade eden Çelik, "Devletin yetkilileri, ilgili birimleri gereken görüşmeleri yapıyor. Bizim siyasetçi olarak pozisyonumuz, siyasi ilkemiz, siyasetle müzakere, terörle mücadeledir. İmralı görüşmelerini devletin ilgili kurumları yapıyorlar, dolayısıyla her gün yol haritaları açıklanıyor, olur olmaz bir sürü diyaloga yer veriliyor, bunların gerçekle bir alakası yok. Gereken yerde, gereken açıklamalar zaten yapılır. Ama dediğim gibi devlet, devlet olmaktan çıkmış değil, millet de kendini tavsiye etmiş değil. Dolayısıyla bazı aşırı yorumlara itibar etmemek gerekir. Bunu bir istismar aracı olarak kullanmaya çalışanların yorumlarına da itibar etmemek gerekiyor" dedi.
Gazetecilerin, PKK'yı kuran isimler arasında bulunan Sakine Cansız'ın da aralarında bulunduğu 3 kadın PKK'lının Paris'te öldürülmesinin, müzakere sürecine zarar verip vermeyeceği sorusu üzerine, "Bu Fransa'daki olayla ilgili olarak da beklemek gerekiyor, birkaç gün bekleyelim. Fransa İçişleri Bakanlığı çok yoğun belikli, bir araştırma yürütüyor zaten. Olayın oluş şekli, çok komplike bir eylem olduğunu gösteriyor. Biraz daha gerçekler ortaya çıksın, sonra gerçekten olan bir şey varsa sizle paylaşılır. Şimdi ne söylesek spekülasyon olur" diye konuştu.

"İNCİRLİK'TE SORUMLULARIN BULUNUP AÇIK BİR ŞEKİLDE CEZALANDIRILMASINI TALEP EDİYORUZ"
Çelik, İncirlik Üssü'ndeki ibadethaneye yapılan saldırıyı da değerlendirdi. Olayı açık bir şekilde kınadıklarını belirten Çelik, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Oradaki, anladığım kadarıyla cami kütüğüne kayıtlı olmayan bir mescitmiş. Bu mescitle ilgili yılbaşı gecesi böylesine çirkin bir eylemde bulunulmuş. Genel Kurmay Başkanlığı da idari takibatın sürdüğü şeklinde bir açıklama yaptı. Tabi camiye ve mukaddesata saldırıyı hiçbir şekilde kabul etmeyiz. Burada beklentimiz şudur, hiç kimse her hangi bir ört bas etme çalışmasına girmeden, eylem neyse tam içeriği kamuoyuyla paylaşılsın ve neticesi itibariyle sorumlular bulunduğu taktirde ki bulunmaması için hiçbir sebep yok nihayetinde askeri bir birliktir burası. Askeri birliklerin durumunu biliriz, her şey kontrol altındadır. Sorumluların da açık bir şekilde cezalandırılmasını talep ediyoruz. Bunun Adana'da olması bizim için ayrı bir üzüntü kaynağıdır. Dolayısıyla Adana kamuoyu olarak da AK Parti olarak da özel bir hassasiyetle bu konuyu takip edeceğiz. Camilere saldırıları, sadece camiler de değil başka dinlerin ibadet yerlerine de bu şekildeki hiçbir saldırıyı biz kabul etmeyiz ve sonuna kadar takipçisi oluruz."

"DEVLET BÜROKRASİSİ ÜZERİNDE LEGAL OLMAYAN YOLLA HAKİMİYET KURMAYA ÇALIŞANLAR EMELLERİNE ULAŞAMAZ"
Adana Valisi Hüseyin Avni Coş ile AK Parti İl Başkanı Ziyaeddin Yağcı arasında sürtüşmenin olduğu iddialarına da açıklık getiren Çelik, "Bizim AK Parti'de siyaset yapan arkadaşlarımızın görevleri bellidir, devlet görevlilerinin görevleri bellidir. Fakat şunu net olarak söyleyeyim, hükümetin emrinde çalışan bürokrasi ile AK Parti'de siyaset yapanların her hangi bir sorunu olmaz. Böyle bir şey söz konusu değil. MHP Genel Başkanı'nın televizyonlara bağlanarak Sayın Valimizle ilgili açıklama yapması, açıkçası kınanacak bir açıklamadır. Tabi MHP genel merkezinin böyle kolayca manipüle edilmesi de enteresan" şeklinde konuştu. Çelik, Vali Coş'a yönelik bir yıpratma kampanyasının başlatıldığını savunarak, Vali Coş'un devletin seçkin bürokratlarından birisi olduğunu ve son derece dirayetle görev yaptığını söyledi. İddiaların, yapılan yolsuzluk haberlerinden rahatsız olanlar tarafından çıkarıldığını iddia eden Çelik, şunları söyledi:
"Yapılan bir takım yolsuzluk operasyonlarıyla ilgili rahatsızlığı olanlar varsa, bunu, bu yolsuzluk operasyonlarının gerekçesi olmadığını açıklaması suretiyle ya da Sayın Valiyle diyalog kurarak halletme yoluna gitmelidir. Çok net söylüyorum, Vali Beyi yıpratma yönündeki bir kampanyanın sonuç alacak tarafı yok. Yolsuzluk operasyonlarından rahatsız olanlar ya da devlet bürokrasisi üzerinden legal olmayan yollarla hakimiyet kurmaya çalışanlar, bu emellerine ulaşamazlar."
(SZP-AKL-Y)

12.01.2013 14:01:21 TSI

Editör: Wan Haber