Araştırmaya günde en az 10 sigara içen 18-45 yaşındaki kişiler katıldı. İlk gruba omega-3 hapı verildi. Diğer grup tedavi özelliği olmayan bir kapsül (plasebo) aldı. Araştırmanın konusunu ve omega-3 hapı içtiklerini bilmeyen katılımcıların tiryakilik durumu 30 gün incelendi. Ayrıca katılımcılara sigara sınırlaması getirilmedi.

 

Bilim adamları, omega-3 alanların günde 2 sigara daha az içtiğini, dolayısıyla nikotin ihtiyacının yüzde 11 azaldığını gördü. Diğer gruptakilerin nikotin ihtiyacında düşüş olmadı.

 

Araştırmaya imza atanlardan Sharon Rabinovitz Shenkar, sigarayı azaltmaları ya da bırakmaları için tiryakilere verilen ilaçların çok etkili olmadığına ve bunların telafi etmesi zor yan etkilerinin bulunduğuna dikkati çekti. Bilim adamı, ucuz ve çok az yan etkiye sahip omega-3 vitaminin sigarayı bırakmak istemeyenlerde bile nikotin ihtiyacını azaltabildiğini vurguladı.

 

Ancak bilim adamları, omega-3 vitamininin de doktora danışılarak kullanılması gerektiğini belirtti.

 

Araştırmanın sonuçları "Journal of Psychopharmacology" dergisinde yayımlandı.

 

omega3_158738637_thinkstock.jpg

 

OMEGA-3 NEDİR ?

 

Vücut için gerekli olup insan vücudunda üretilemediğinden gıdalardan elde edilir. İnsan beslenmesinde yer alan önemli omega-3 bağı ihtiva eden yağ asitleri olarak alfa-linolenik asit, eikosapentaenoik asit (EPA), ve dokosaheksaenoik asit (DHA) sayılabilir.

 

Vücudun omega-3 yağ asidine ihtiyacı daha anne karnında başlar, çocukluk, ergenlik, yetişkinlik ve yaşlılık boyunca bu ihtiyaç devam eder.

 

YARARLARI

 

Trigliseritler ve kolesterol düşer, böylece ateroskleroz ve buna bağlı kalp hastalıkları, kalp krizi ve akut inme riski azalır.
Bağışıklık sistemi güçlenir
Kansere karşı koruma sağlanır
Beyin, retina, sperm, cilt hücreleri güçlenir
Kan şekerinin düzenlenmesine yardımcı olur (diyabet için faydalı)
Kanı inceltir ve akışını kolaylaştırır, kanın pıhtılaşmasını önler
Yangı önleyici etkisiyle romatizmal hastalıklara karşı koruma sağlar

 

HANGİ BESİNLERDE BULUNUR ?

 

Omega-3 : Soğuk sularda yaşayan yağlı balıklar (somon balığı), Orkinos tipi ton balığı, uskumru, sardalya, hamsi, Keten tohumu yağı (%60), Ada çayı yağı (%54), Kivi (%52), Perilla(%58), Semizotu(%35) daha az oranlarda ceviz, badem, fındık, soya filizi, kuru fasulye, soya fasulyesi, nohut, mısır, mısır unu, çörek otu yağı, kanola yağı, soya yağı, tatlı patates, marul, lahana, brokoli ve diğer yeşil yapraklı sebzelerde bulunur.

Editör: Wan Haber