Yerköy Toplum Sağlığı Başkanlığı, Köy ve Mahalle muhtarları ile bir araya gelerek, Yerköy'de ölüm bildirim sisteminin kullanımı ve işleyişi hakkında bilgi verdi.
Ölüm istatistiklerinin eksiksiz, hızlı ve daha kaliteli şekilde derlenmesi için, Sağlık Bakanlığı, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü ve Türkiye İstatistik Kurumu ile veri alışverişi sağlayabilen, genişlemeye müsait, tek veri tabanında ve kurumsal hiyerarşik yapıda yönetilebilen "Ölüm Bildirim Sistemi" tanıtım toplantısı Yerköy Halk Eğitim Merkezi Toplantı Salonu'nda yapıldı.
Toplantıda, köy ve mahalle muhtarlarına konu hakkında bilgi veren Yerköy Toplum Sağlığı Başkanı Ali Alparslan Uyar, "Ölüm Bildirim Sistemi (ÖBS)" yazılım programının Yerköy 'de uygulanmaya başlandığını söyledi. Kurulan sistemle "Ölüm Belgesi" verme yetkisi yalnızca hekimlere tahsis edildiğini ifade eden Uyar, "Ölüm belgesi mesai saatleri içerisinde Toplum Sağlığı Merkezi hekimi tarafından, mesai saatleri dışında ise nöbetçi Aile Hekimleri tarafından verilecektir. 516 24 70 numaralı telefon hattından Nöbetçi Aile Hekimi ve Toplum Sağlığı Hekimine ulaşılabilmektedir. ÖBS 01.01.2013 tarihinde uygulanmaya başlanmıştır ve bundan sonra köy ve mahalle muhtarları tarafından defin ruhsatı verilmeyecektir. Bu yüzden ilçemizde herhangi bir aksaklık yaşanmaması için sağlık kurumu dışındaki ölüm olaylarını 516 24 70 nolu telefon hattından Nöbetçi Aile Hekimi ve Toplum Sağlığı Hekimine ulaşılabilecekleri gibi gömme izin belgesi için talepte bulunabileceklerdir" dedi.
Ölüm Bildirim Sistemi ile aynı zamanda cenazenin nakline ilişkin belgelerde düzenleneceğini ifade eden Uyar, "Bakanlığımız tarafından hayata geçirilen bu uygulama ile vatandaşlarımızın acılı anlarında ölüm belgesinin kim tarafından ve nasıl verileceği hususunda meydana gelebilecek aksaklıkların önüne geçilecektir "diye konuştu.
(ÖE-ZB-Y)

04.02.2013 16:51:12 TSI

Editör: Wan Haber