Duke Üniversitesi Kardiyovasküler ve Göğüs Cerrahisi Anabilim Dalı doktorları, ölümü gerçekleştikten sonra bağışlanan bir kalbin başka bir hastaya nakil ameliyatını başarılı bir şekilde gerçekleştirdiler.


Gerçekleşen operasyonda kalp ölümü gerçekleşen hastadan alınan kalp, tekrar çalıştırılarak başka bir hastaya naklediliyor.
 

Bu yöntemin önemi ise normalde 4 saat içerisinde nakledilmesi gereken kalbin tam 8 saat boyunca korunabiliyor olması.


Biliyorsunuz, standart bir kalp nakil ameliyatında belirli koşulların sağlanması gerekiyor. Doku uyumu öncelikli sırada elbette ama zamanın ve hatta coğrafyanın bile sizden yana olması gerekli.
 

Eğer nakil gerçekleşecek hastalar arasındaki mesafe çok uzunsa ve nakil edilecek organ istenilen sürede taşınamazsa kalp hücreleri ölmeye başlayacağı için 'kalp nakli için ideal organ olma' özelliği de haliyle kaybediliyor.


Ancak bu yöntem, 4 saatlik süre kısıtını iki katına çıkardığı için organ nakli bekleyen hastalara büyük bir umut kaynağı oluyor.
 

Kalp Transplantasyonu Programı’nı yürüten Dr. Jacob Niall Schroder, nakil ameliyatı gerçekleşmeden önce 8 saat boyunca korunan kalbin bir videosunu paylaştı. Tanık olduğumuz şey gerçek bir mucize…


Duke Üniversitesi’nin gerçekleştirdiği bu ameliyat ABD tarihi için bir ilkti, yukarıda bunu zaten belirtmiştik. Aslında bu yöntemle yapılan kalp nakilleri 2009 yılından beri İngiltere’de gerçekleştiriliyor.SuperHaber

Editör: Wan Haber