2012-2013 Av Yılı'nda Oltu'da yerel avcı kotasından faydalanmak için müracaat eden ve bir adet dağ keçisi vurma izni alan Erzurum Avcılık ve Atıcılık Spor Derneği Başkanı Abdullah Erzurum, Oltu'nun av turizmi açısından yeterince değerlendirilemediğini söyledi.
En yaşlı dağ keçisini avlamak üzere Oltu'ya gelen Erzurumlu, "Av turizmi iyi değerlendirildiğinde ciddi anlamda gelir getiriyor. Oltu'da av turizmi açısından oldukça önemli bir yere sahip. Özellikle dağ keçisi potansiyeli olan bir bölge. Her av sezonunda belli bir yaş olgunluğuna erişmiş yaşlı dağ keçilerinin tespiti yapılıyor ve ücreti mukabilinde bu yaşlı keçiler avlanıyor. Aslında bu av turizmine gereken önem gösterildiğinde yöreye ciddi bir gelir kaynağı da olacaktır" dedi.
Daha sürdürülebilir ve yaban hayatını korumaya yönelik yasal avcılığın önünün daha da açılmasını önemine vurgu yapan Abdullah Erzurumlu, "Oltu'da ve yöresinde doğup, büyüyen ve belli bir olgunluğa erişen yaşlı dağ keçilerinin büyük bölümü bu bölgeyi terk ediyor. Bunun sebebinin araştırılması lazım. O yaşlı dağ keçilerini bu yörede tutmalıyız. Bölgede ciddi bir dağ keçisi popülasyonu var. Ancak avlanabilecek yaşa gelenler, bu bölgeyi terk ediyorlar." diye konuştu.
Av turizminin koruma amaçlı da yapıldığına vurgu yapan Erzurumlu, av turizminin yapıldığı yerde kaçak avın da yapılamadığını belirtti.
Av turizminin Erzurum'da çok iyi yerlere gelebileceğine olan inancını dile getiren Abdullah Erzurumlu, "Bu amaçla Erzurum'a Milli Parklar Bölge Müdürlüğü kuruldu. Yaban Hayatını Geliştirebilmek için çalışmalar yapılıyor. Bunun ilk örneğini de verdik. Azalan keklik popülasyonunu artırabilmek için Türkiye genelinde başlattığımız yem kampanyasına bir milyonun üzerinde avcı destek vererek bin ton yem toplandı. Bunun 100 tonu Erzurum'a atılacak. İleri ki zamanlarda dağ keçileri içinde bir çalışma yapılacaktır." diyerek av turizminin daha da artırılacağını ifade etti.
Sürdürülebilir bir avcılık yapabilmek için avın korunması gerektiğine işaret eden Erzurumlu, avcılığın gelişimi için avcılara daha fazla av sunulması gerektiğini kaydetti. Avın ilk günü milli parklara ait damlıca tepelerinde geçiren Erzurumlu avdan eli boş döndü. Erzurumlu, Dağ keçilerinin atış menzili dışında olması nedeniyle atış yapamadan günü bitirdi.
(DMA-AT-Y)

16.01.2013 11:48:25 TSI

Editör: Wan Haber