Konya'da eski erkek arkadaşı tarafından tabancayla vurularak öldürülen sınıf öğretmeni Gülşah Aktürk'ün komşuları, genç öğretmenin öldürüldüğü yerde toplanıp kadın cinayetlerini protesto ettikten sonra katilin idam edilmesini istedi.
Görev yaptığı Van'dan eski erkek arkadaşının tehditlerinden kaçarak Konya'daki ailesinin yanına gelen sınıf öğretmeni Gülşah Aktürk (27), 6 Aralık Perşembe 2012 tarihinde merkez Selçuklu ilçesi Şeyh Şamil Mahallesi Eylül Sokak'ta eski erkek arkadaşı Hasan Başar tarafında tabancayla vurularak öldürüldü. Cinayetin ardından katil zanlısı Hasan Başar tutuklanarak cezaevine gönderildi.

KATİLİN İDAM EDİLMESİNİ İSTEDİLER
Yaşanan bu olayın ardından Gülşah öğretmenin komşuları bir araya gelerek, cinayeti protesto etti. Genç öğretmenin komşularının tertiplediği bu eyleme, Şefkat-Der kadın sığınma evinde kalan şiddet mağduru kadınlar ile Gülşah Aktürk'ün dayısı Ali Demir de katılarak destek verdi. Kalabalık grup, ellerinde Gülşah öğretmenin resimleri ve dövizlerle toplanarak genç öğretmenin öldürülmesini ve gerekli önlemi almayan yetkilileri protesto etti. Genç öğretmenin 8 yıllık kapı komşusu olan Ayşe Bakır, Türkiye'de idamın yeniden yasalaşmasını isteyerek, "Gülşah öğretmen iyilik timsali bir insan. Böyle ileri görüşlü bir kıza nasıl kıydılar. İdam istiyoruz. Gülşah'ı katili nasıl kafasından vurarak öldürdüyse aynısını ona da istiyoruz. Sadece Gülşah için değil. Bir kişi birini nasıl öldürüyorsa katilin de öyle öldürülmesini istiyoruz" dedi.
Gülşah öğretmenin komşusu Sercan Sever de, "Hepimizin komşusuydu. Çok iyi bir kızdı. Bu şekilde ölmesi hepimizi acıya boğdu. Devletten bu tür cinayetler karşısında idamı tekrar yasalaştırmasını istiyoruz" diye konuştu.
Komşulardan Fahri Demireğen ise, "Avrupa ülkelerinde bir yılda işlenen cinayet kadar Türkiye'de bir ayda işleniyor. Bu nedenle Avrupa'da cinayet işlenmiyor elbette idam kaldırılabilir. Ama ülkemizde öyle değil insanlar birbirine kıyıyor. Türkiye'de asayişin, güvenliğin, huzurun sağlanması için acilen idamın yasalaşması gerekiyor" şeklinde konuştu.

"BİR ERKEK OLARAK UTANIYORUM"
Eylemi organize eden Ayberk Nortçu, Gülşah öğretmenin o kadar dilekçe verip şikayetçi olduğunu belirterek, "Devlet neden sahip çıkmıyor. Ben bir erkek olarak utanıyorum. Böyle insanların hem yaşamasını hem de hiçbir şey yokmuş gibi sadece 20-30 yıl ceza alıp çıkmasını istemiyorum. Bu adam daha önce de yargılanmış. Her geçen gün bir bayan ölüyor. Buna ilk başlarda herkes karşı çıkıyordu. Ama giderek kadınlara şiddet ve cinayet artığı için artık kimse konuşamıyor. Biz başta komşuları olarak bunu istemiyoruz. Cezalandırılmasını, idamını istiyoruz. İdam cezasının Türkiye'ye gelmesini istiyoruz" dedi.
Eyleme katılarak destek veren genç öğretmenin dayısı Ali Şahin de, "Temennimiz adaletin yerini bulması, katilin yasalar çerçevesinde hakkettiği en ağır cezayı alması olacaktır" diye konuştu.
Gülşah öğretmenin hiçbir suçu olmadığını ifade eden komşulardan Havva Çetin ise, "Çocuğumuzun hiçbir suçu yoktu. Yani mahalle olarak, komşu olarak hem kendisini, hem ailesini çok iyi tanıyoruz. Mükemmel bir insandı" diyerek tepkisini dile getirdi.
Genç öğretmenin ölümünün ardından yapılan konuşmalar sırasında bazı kadınların gözyaşlarına hakim olamadığı görüldü. Toplanan kalabalık yapılan açıklamaların ardından olaysız bir şekilde dağıldı.
(AH-FM-ÖZ-Y)

14.12.2012 15:58:47 TSI

Editör: Wan Haber