Kayseri Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü, ölçü ve ölçü aletlerinin periyodik muayeneleri için son müracaat tarihinin 28 Şubat 2013 olduğunu bildirdi.
Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdür Vekili Kamil Akçadırcı, 3516 Sayılı Ölçüler ve Ayar Kanunu hükümlerine göre her türlü ölçü ve ölçü aletlerinin kamu yararına uygun olarak kullanımının sağlanması, muayenesi ve damgalanması işlemleri Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüklerince yürütüldüğünü hatırlatarak, ''Kanun hükümlerine göre ölçü ve ölçü aletlerinin iki yılda bir muayene edilerek damgalanması zorunlu bulunmaktadır. Ölçü ve ölçü aletlerinin 2013 yılı periyodik muayenesi için müracaatlar 1 Ocak tarihinde başlamış olup, 28 Şubat 2013 günü mesai bitiminde sona erecek'' dedi.
İki yıllık damga süresini doldurmuş ölçü ve ölçü aletlerinin muayenelerinin yaptırılmadan kullanılmasının yasak olduğunu kaydeden Akçadırcı, şöyle devam etti:
''Damgası kopmuş, bozulmuş, damga süresi dolmuş ölçü aletini kullananlara 2013 yılında 3516 Sayılı Ölçüler ve Ayar Kanununun 15/c maddesine göre 1.464,00.-TL (bindörtyüz altmışdört) idari para cezası uygulanacak. İleride mağdur olmamaları bakımından 2 bin kilonun üzerindeki kantar, baskül, terazi, taksimetre, LPG ve akaryakıt sayacı gibi ölçü ve ölçü aletlerini kullananların periyodik muayene müracaatlarını en geç 28 Şubat 2013 tarihi mesai bitimine kadar Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğüne yapmaları zorunlu bulunmaktadır. Uzunluk ölçüleri (tek parçalı ağaç metreler) akıcı maddeler için hacim ölçüleri,5 kiloya kadar hassas olmayan kütle ölçüleri, (tartılar) mekanik tartı aletlerinden; masa terazileri, asma teraziler, tek kollu kantarlar, ibreli teraziler, her türlü elektronik terazi ve çekeri 2 bin kiloya kadar olan baskülleri bulunanların ilgili Belediye Başkanlıklarına müracaat ederek muayene günü almaları gerekmektedir.''
Akçadırcı, açıklamasında, 2012 yılı içerisinde İl Müdürlüğünce akaryakıt ve LPG sayaçları, baskül, terazi, hassas terazi, elektrik ve su sayaçları vb. 32 bin 714 ölçü aletinin muayenesinin yapıldığını, 32 bin 624 ölçü aleti damgalandığını, 90 adedinin ise damgalanmayarak reddedildiğini bildirdi. Ölçüler ve Ayar Kanununa aykırı davranan 16 işyerine ise 31 bin 774 lira idari para cezası uygulandığını kaydeden Akçadırcı,
''Vatandaşlarımızı doğrudan ilgilendiren ve en çok kullanılan ölçü aletlerinin başında akaryakıt ve LPG sayaçları gelmektedir. İlimizde faaliyet gösteren 207 akaryakıt ve LPG ikmal istasyonunda yaklaşık 3100 akaryakıt ve LPG sayacı bulunmaktadır 2012 yılı içerisinde 2262 sayacın doğru çalışıp çalışmadığı denetlenmiş ve damgaları kontrol edilmiştir. Piyasada güvenin sağlanması, haksız kazancın önüne geçilmesi, tüketicilerimizin ödedikleri paranın karşılığını almaları ve haksızlığa uğramamaları bakımından denetimlerimiz, kesintisiz ve etkin bir şekilde devam edecektir'' dedi.
(ZB-Y)

18.01.2013 09:46:28 TSI

Editör: Wan Haber