Mersin Turizm Platformu Başkanı Numan Olcar, Akdeniz Oyunları'nın 100 yılda bir Mersin'in ayağına gelmiş çok önemli bir fırsat olduğunu belirterek, "Ancak, oyunlar yeterli derecede tanıtılmıyor. Akdeniz Oyunları Genel Koordinatörlüğü'nün dış temaslarda yeterli başarıyı sağlayamadığını düşünüyoruz" dedi.
Mersin Turizm Platformu Başkanı Olcar, Akdeniz Oyunları ile ilgili çalışmaları konusunda İHA muhabirine açıklama yaptı. Bölgenin kalkınmasını turizm ayağında gerçekleştirmenin en önemli ayağının tanıtım olduğunu vurgulayan Olcar, "Bu aşamada Mersin'in önüne çok önemli avantajlardan biri çıktı. Bu da Haziran ayında Mersin'de yapılacak olan 17. Akdeniz Oyunları'dır. Bu çerçevede platform olarak işin tanıtım ayağında ciddi anlamda çalışmalar yapıyoruz. Bununla ilgili olarak bu yıl 11. turizm fuarımıza katıldık ve her birinde Akdeniz Oyunları'nın tanıtımını yaptık" diye konuştu.
Dünyanın 6. büyük turizm fuarı olan İstanbul EMITT 2013 ve İspanya'nın başkenti Madrid'de düzenlenen FITUR 2013'te Akdeniz Oyunları ve Mersin'le ilgili ciddi bir tanıtım yapıldığını anlatan Olcar, Madrid'de İspanya'nın Türkiye Büyükelçiliği katkılarıyla gerçekleştirilen ciddi bir çalışmayla ülkenin en büyük ulusal gazetelerinden birinde Mersin ve Akdeniz Oyunları ile ilgili tam sayfa haber çıktığını söyledi.

"THY, AKDENİZ OYUNLARI İÇİN İTALYA'YA 7 BİN KONTENJAN AYIRDI"
Son olarak İtalya'nın Milano kentinde 14-17 Şubat 2013 tarihleri arasında yapılan ve dünya statüsünde en büyük 6 fuardan biri olan BIT 2013'e katıldıklarını aktaran Olcar, Türkiye Başkonsolosu Enis Uğur'un bu fuarda düzenlediği basın toplantısında, Mersin'i anlattığını dile getirerek, "Bu toplantı, Türkiye'nin önemli bir vurgusu olarak belirlenen Akdeniz Oyunları'nın da tanıtılması ve bir davet özelliği taşıyordu. Basın toplantısına Türk Hava Yolları'nın (THY) İtalya'daki bütün müdürleri de katılarak, verecekleri destekleri açıkladılar. THY'nin, İtalya'daki 7 destinasyonunun her birinde, biner kişilik kontenjanlarını bu bölge için ayırdıklarını çok büyük memnuniyetle öğrendim. Akdeniz Oyunları için 7 bin civarında şu anda sadece İtalya'dan ayrılan bir kontenjan var. Hatta THY'nin bu dönem içerisinde Adana ve Mersin'e gelecek olan yolculara özel bir fiyatla promosyon uygulanacağı bilgisi de teyit edildi" şeklinde konuştu.

"İŞİ DOĞRU PROGRAMLAMAZSAK ATIL TESİSLER İÇİNDEKİ YERİMİZİ ALIRIZ"
Kısa vadedeki en önemli projelerinin Haziran'daki oyunlarla ilgili tanıtımın doğru yapılarak, pek çok insanı buraya getirmek olduğunu ifade eden Olcar, spor tesislerinin aktif turizme kazandırılması için platforma bundan sonra da çok önemli iş düştüğüne vurgu yaparak, şunları söyledi:
"Biz Mersin'i sporla anılan, spor turizmini en önemli noktalara getiren bir destinasyonu olması yönünde gayret göstereceğiz. Mersin bundan sonraki kazanımıyla çok önemli bir envantere sahip oluyor. Bu envanterin sadece belli oyunlarla kullanılması da aslında yazık. Mersin'in her bir organizasyondan sonra diğer bir organizasyona kadar 2-3 yıl beklemeye tahammülü de yok. Spor tesislerinin yıl boyunca her daim kullanabilmesi için biz çok ciddi olarak bir çalışma gerçekleştiriyoruz ve böyle tesislerimizin olduğunu duyurmaya çalışıyoruz. Ancak, turizm gibi çok önemli bir lokomotif çerçevesinde tanıtım, duyuru sadece Turizm Platformu'ndan beklenirse bu son derece yanlıştır. Bu noktada kentin tüm dinamiklerinin tek dil ve tek bir projeyle devam edebilmesi Mersin'i çok inanılmaz boyutta sıçratacaktır. Ancak herkes bu projeyi bir tarafından çekip biri Ortadoğu derken öbürü Avrupa derse, biri Rusya derken diğeri Akdeniz derse kaybederiz. Bu iş doğru programlanmadığı zaman biz atıl olan tesislerin içerisindeki yerimizi alırız. Bunların maalesef ülkemizde gösterilecek olumsuz örnekleri de var ama Mersin bu örneklerden bir tanesi olmamalı."

GENEL KOORDİNATÖRLÜĞE ELEŞTİRİ
Akdeniz Oyunları'nın tanıtımının yeterince yapılmadığı yönünde eleştirilerde de bulunan Olcar, "Mersin'in çok ciddi anlamda bir altyapısı yapılmakta, bunların hepsinin yetişmesi için hükümet çok ciddi çabalar sarf etmekte. Ben bunların yetişeceğine de inanıyorum. Ancak bunların tanıtılmasının da istediğimiz boyutta olmadığını üzülerek söylemek istiyorum. Bu sadece bizlerin yaptığı çalışma ve yönlendirmelerle olmaz. Çeşitli tanıtım mecralarını kullanamıyoruz, bizde eksik olan bu. Bu kadar hazırlık içerisinde Akdeniz Oyunları sadece bağımsız çok farklı bir noktada ifade edilmesi gerekir. Oysa biz çok kısa bir zamana yaklaştık. Küresel bir tanıtım gerekiyor" ifadelerini kullandı.
Haziran'da Mersin'e gelecek olanların yüzde 80'ini sporcular ve onların yakınlarının oluşturduğuna dikkat çeken Olcar, Akdeniz Oyunları'nı seyretmek için gelecek olanların yüzde 7-8 civarında olduğunun ve henüz çift rakamlara bile ulaşamadığının altını çizdi. Bunlarla ilgili çalışmanın en doğru merkezinin Akdeniz çanağı olduğuna ve buralarda reklamlar ve tanıtımlar yapılması gerektiğine işaret eden Olcar, şöyle devam etti:
"Ancak bunları ne yazık ki, oyunlar adına platformun dışında yapacak herhangi bir organizasyon, Akdeniz Oyunları'nın kendi koordinatörlüğü dahil yapmıyor. Bu konuda Mersin Ticaret ve Sanayi Odası ile Deniz Ticaret Odası çok ciddi destek vermekte. Yani birkaç odamızın dışında aktif olarak tanıtılmasına değer bir katkı yok. Yalnız bu konuda özellikle Sayın Valimizin hassasiyetini de belirtmeliyim."

"TANITIMDA KAYBEDİLMİŞ ÇOK ÖNEMLİ BİR ZAMAN VAR"
"Akdeniz Oyunları'nın uluslararası platformda daha aktif tanıtılması açısından Akdeniz Oyunları Genel Koordinatörlüğü'nün dış temaslarda yeterli başarıyı sağlayamadığını düşünüyoruz" diyen Olcar, sözlerini şöyle tamamladı:
"Akdeniz Oyunları, 100 yılda bir ayağımıza gelmiş çok önemli bir fırsat. Altyapı olarak her şeyin çok hassas yapılmakta olduğuna inancım tam. Ama bunun tanıtımında şu ana kadar kaybedilmiş çok önemli bir zaman var. En azından bundan sonraki süreçte biraz da işin dış cephelerine açılıp, özellikle Akdeniz ülkelerini çevreleyen ve bu organizasyona katılan 28 ülkede bilboardlarda, oradaki dergilerde, çeşitli mecralarda tanıtım yapmalıyız. Çünkü çok kısıtlı bir zamanımız kaldı. Mersin adının geçeceği bir takım projelerin derhal hayata geçirilmesi ve vurgulanması lazım. Buradan Kültür ve Turizm Bakanımıza da çağrı yapıyorum; 6 Mart'ta Almanya'da yapılacak dünyanın en büyük turizm fuarı olan ITB Berlin'e katılacağız. Buradaki tıpkı Adıyaman'ın Nemrut Dağı, Bodrum, Kapadokya gibi önemli destinasyonların vurgulandığı büyük görsellerin içerisinde Akdeniz Oyunları'nın da yer almasını, bölgemizin de Turizm Bakanından özellikle rica ediyorum."
(KYM-AŞ-Y)

19.02.2013 15:31:42 TSI

Editör: Wan Haber