Sakarya Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı, okullarda gerçekleştirdiği çevre eğitimlerine devam ediyor. Büyükşehir Çevre Uzmanları, SAÜ Çevre Mühendisliği öğrencilerine atık elektrikli ve elektronik eşyaların değerlendirilmesi, geri kazanımı ve bertaraftı konularında eğitim ve bilgilendirme çalışması gerçekleştirdi.
Büyükşehir Çevre Uzmanları, Çevre Yüksek Mühendisi B. Bülent Odabaş, Kimyager Arzu Saygıner Çil ve M. Yücel İnce, Sakarya Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği öğrencilerinin katılımıyla atık elektrikli ve elektronik eşyaların değerlendirilmesi, geri kazanımı ve bertaraftı konularında eğitim ve bilgilendirme çalışması gerçekleştirdi. Öğrencilerin yanı sıra bölüm başkanlığına bağlı öğretim üyelerinin de destek verdiği çalışmada uzmanlar; "Elektronik ürünlerin yapımında klorlu solventler, bromlu alev geciktiriciler, PVC, ağır metaller, plastik ve gazlar kullanılmaktadır. Örneğin, bilgisayar ve monitörlerde kurşun ve bunun gibi insan sağlığını tehdit eden zararlı maddeler bulunmaktadır. Bu atıklar normal durumda kullanıcı için riskli olmayıp, kontrolsüzce doğaya bırakıldıklarında, kırıldıklarında veya yakıldıklarında çevre ve insan sağlığı için tehlike oluşturmaktadır" ifadelerini kullandı.
Yapılan çalışma kapsamında ayrıca, Sakarya Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü'ne elektronik atık kutusu bırakıldı. Üniversite öğrencilerinin burada biriktireceği atık elektrikli ve elektronik eşyalar daha sonra Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı tarafından alınacak. Toplanan atıklar, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan lisans almış geri kazanım tesislerinde geri kazanılarak ülke ekonomisine katkıda bulunulacak. Bu atıklar içerisinde bulunan ve tehlike ihtiva eden malzemelerin ise çevre ve insan sağlığına zarar vermeden bertaraf edilmesi sağlanacak.
(RKO-RKO)

03.12.2012 14:47:48 TSI

Editör: Wan Haber