Sakarya İl Sağlık Müdürlüğü Kamu Sağlık Hizmetleri Şube Müdürü Dr. Zeynep Battal, ARGE Şube Müdürü Filiz Koç ve Halk Sağlığı Hizmetleri Şube Müdürü İbrahim Bulduk, ülke genelinde bugün başlayan Sakarya'da 14 Şubat Cuma günü dağıtımına başlanacak olan okul sütü uygulaması ile ilgili bilgi verdi.
"Süt, bebeklikten yaşlılığa vücudun gelişmesi, güçlenmesi ve sağlığın korunması için gereken besin öğelerini bünyesinde bulundurmaktadır" diyen Sakarya İl Sağlık Müdürlüğü Kamu Sağlık Hizmetleri Şube Müdürü Dr. Zeynep Battal, sütün insan yaşamının her evresinde gerekli olduğunu söyledi.
Sütün, C vitamini ve demir dışında tüm besin öğelerini içeren en iyi kaynak olduğunu anlatan Battal, şöyle konuştu: "Süt özellikle çocukluk dönemlerinde kemik sağlığı için önemli bir besin kaynağı, büyüme gelişmede, bağışıklık sisteminin güçlenmesinde, kan basıncının düzenlenmesi ve bazı kanserlerin gelişiminin azaltılmasında koruyucudur. Hepimizin bildiği gibi ileri dönemlerde edindiğimiz alışkanlıkların temelinde çocukluk dönemindeki kazanımlarımız yer almaktadır. Yeterli ve dengeli beslenme alışkanlığı da bu dönemlerde kazanılmaktadır. Büyüme ve gelişme çağında olan çocukların süt ürünlerini tüketerek büyümesi sağlığın yaşam boyu korunması için büyük öneme sahiptir."
ARGE Şubesi Müdürü Filiz Koç da, çocukların sağlıklı ve dengeli beslenmesini sağlamak Süt Tüketim Alışkanlığı kazanılmasını sağlamak amacıyla, Bakanlar Kurulu'nun 24/09/2012 tarih ve 2012/3741 sayılı Okul Sütü Programı Uygulama Esasları Hakkında kararına göre 'Okulu Sütü Programı' uygulaması kararlaştırıldığını söyledi.
2013-2014 eğitim öğretim yılı ikinci döneminde ülke genelinde özel okullar dahil, anasınıfı ve ilkokul öğrencilerine UHT içme sütü dağıtılacağını anlatan Koç, sözlerini şöyle sürdürdü: "2011/2012 üretim yılında ilk defa uygulanan Okul Sütü Programı'nda edinilen tecrübeler ışığında, bu yıl bir dizi yeni tedbirle birlikte uygulanmaya konulmuştur."
Halk Sağlığı Hizmetleri Şube Müdürü İbrahim Bulduk da anne ve babalara seslenerek; "Sevgili anne babalar, süt ya da süt ürünlerine hassasiyet olarak bilinen 'laktoz intoleransı', 'laktaz' adı verilen enzimin eksikliği veya olmaması durumunda sütün sindirilememesi sonucunda meydana geliyor. Süt ve süt ürünleri tüketiminden sonra, bağırsaklardan emilemeyen süt şekerinin sebep olduğu hastalığın belirtileri karın ağrısı, karında kramp, aşırı gaz ve ishal şeklinde görülüyor. Çocuklarınız süt içtikten sonra 6 saat içinde, karın ağrısı, kusma ve buna benzer sağlık şikayetleri oluşursa en yakın sağlık kuruluşuna başvurunuz ve öğretmenine durumu bildiriniz" dedi.
(SC-İÇ-HO-Y)

11.02.2013 13:35:00 TSI

Editör: Wan Haber