Niğde Halk Sağlığı Müdürlüğü Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar Program ve Kanser Şube Müdürlüğü koordinatörlüğünde Niğde'de okul öncesi öğretmenlerine beslenme eğitimi düzenlendi.
Niğde Devlet Hastanesinde görevli Uzman Diyetisyen Zeynep Alan Öztürk, tarafından verilen eğitimde, Okul öncesi dönem 1-5 yaş arası çocukları kapsıyor. Eğitim sonrası bir açıklama yapan Uzman Diyetisyen Zeynep Alan Öztürk, "Bu dönemde çocuklar, anne ve babalarından aldıkları kalıtsal özellikleri ve aileden edindikleri alışkanlıkları sergilerler. Amacımız onların fiziksel ve ruhsal açıdan gelişmelerini sağlamaktır. Bu çağdaki çocuğun iyi beslenme alışkanlığı kazanması, yetişkinlik dönemindeki beslenmesini de olumlu etkiler. Çocuğun büyümesi ve gelişmesi bu dönemde belli aralıklarla izlenmelidir. Çocuğun 3 4 ayda bir tartılıp, boyunun ölçülmesi gerekir. Bu yaşlarda, yetersiz ve dengesiz beslenme durumunda, fiziksel gelişimin yanı sıra zekâ gelişimi ve öğrenme yetenekleri de olumsuz yönde etkilenmektedir. Bu kazanılan alışkanlıkların, ileri yaşlardaki beslenme alışkanlıklarının temelini oluşturacağı unutulmamalıdır. Çocukların büyürken, sağlıklı gıdalar ile ilgili öğrendikleri her türlü bilgiye, ileride kendi seçimlerini yaparken ve bu seçimleri yaşam biçimi haline getirirken gereksinimleri olacaktır" dedi.
Öztürk, yeterli ve dengeli beslenmeyen çocukların sık hastalanması, hastalıkların iyileşmesinin uzun süre alması, ölümcül olabilmesi, protein-enerji yetersizliği, demir eksikliği anemisi, iyot yetersizliğine bağlı hastalıklar ile vitamin ve mineral yetersizlikleri gibi sağlık sorunlarının sık görülebileceğini bildirdi. Öztürk, ''Dengesiz beslenme sonucu ilerde kalpdamar hastalıkları, obezite (şişmanlık), kanser, yüksek tansiyon, şeker hastalığı, osteoporoz ve dejeneratif hastalıklara yakalanma riski artmaktadır. Obezite ile etkili bir savaş ancak çocukluk çağında başlayan önlemler ile mümkündür. Obez çocukların yüzde 40-60'ı erişkin yaşamda da obez kalmaktadır. Ergenlik çağında da obez ise bu oran yüzde 80'e yükselmektedir. Erişkin obezitesinde tedavi başarısı çok düşüktür'' diye konuştu.
Açıklamasında, çocukların hastalanmaması ve sağlık sorunları yaşamaması için çocukların erken yaştan itibaren sağlıklı beslenmesi gerektiğini de ifade ederek, ''1-5 yaş arası dönemdeki çocuklar, üç ana ve 2-3 ara öğünde beslenmelidir. Okul öncesi çocukların porsiyonları, yetişkin porsiyonlarının 1/4'ü ile 1/3'ü arasında olmalıdır. Kahvaltı, önemli bir öğün olup kesinlikle atlanmamalıdır. Günde üç öğün yemek yendiğinde ve her öğünde her gruptan besin, önerilen miktarlarda tüketildiğinde yeterli ve dengeli beslenme sağlanır'' dedi.
(YE-ZB-Y)

28.01.2013 16:06:47 TSI

Editör: Wan Haber