Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı (OKA) 2013 yılı ilk toplantısını Çorum'da gerçekleştirdi.
Çorum Valisi Sabri Başköy başkanlığında düzenlenen toplantıya Samsun Valisi Hüseyin Aksoy, Amasya Valisi A. Celil Öz, Tokat Valisi Mustafa Taşkesen, Çorum Belediye Başkanı Muzaffer Külcü, Çorum TSO Başkanı Çetin Başaranhıncal, il genel meclisi üyeleri katıldı.
Vali Sabri Başköy, OKA'nın 2012 yılını değerlendirdi. Vali Başköy, OKA'nın bölgede, bulunan başta kamu, özel sektör, sivil toplum kuruluşları ve üniversiteler olmak ilgili tüm aktörlerin kurumsal kapasitelerinin ve rekabet kabiliyetlerinin geliştirilmesini desteklemek üzere önemli mali destek programlarının yanında doğrudan faaliyet desteği ve teknik destek olmak üzere diğer programlar uygulamakta ve böylelikle bölgeyi geliştirmek için faaliyet gösterdiğini söyledi.
OKA tarafından yaklaşık 1 yıldır yürütülen "Güdümlü Proje Desteği" hazırlık çalışmaları sonucu projelendirme işlemleri tamamlanan "Çorum İlinde Teknoloji Bölgesi Kurulması Projesi'nin fizibilite dosyası Kalkınma Bakanlığı tarafından onaylandığını dile getiren Vali Başköy, toplam bütçesi 6 milyon TL lira olan bu projenin inşaatına en kısa sürede başlayıp bitirmeyi amaçladıklarını söyledi.
Projeye ajans tarafından 2012-2013 yılı bütçelerinden toplam 4,5 milyon TL tutarında hibe verileceğini açıklayan Vali Başköy, teknoloji bölgesi yatırım bütçesinin geri kalanının Çorum Organize Sanayi Bölgesi, Hitit Üniversitesi, Çorum İl Özel İdaresi, Çorum Sanayi ve Ticaret Odası ile Çorum Organize Sanayi Bölgesi İşadamları Derneği tarafından karşılanacağını bildirdi.
OKA'nın, TR83 Bölgesi ile Karadeniz çanağında yer alan ülkelerle ticari ilişkilerinin geliştirilmesini ekonomik kalkınmayı sağlama araçlarından biri olarak gördüğünü dile getiren Vali Başköy, "Bu kapsamda bölgemizdeki kamu kurumlan, yerel yönetimler, üniversiteler, sivil toplum kuruluşları ve özel sektörün birbirleriyle ve uluslararası kuruluşlarla işbirliğini geliştirilerek bölgemizin gelişmesini sağlamak ve sürdürmek amacıyla çalışmalar yürütmekte olan Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı geleneksel hale gelmesi hedeflenen Türk-Rus İş Konseyi Toplantısının birincisini gerçekleştirmiştir. 30 Mayıs-2 Haziran 2012 tarihleri arasında gerçekleşen toplantılara Rusya Federasyonu'ndan kamu ve özel kesim temsilcileri ile Türkiye'den özel ve kamu kesimi temsilcileri katılmıştır. Avrupa Kalkınma Ajansları Birliği EURADA yılda iki defa farklı konu başlıklarında geleneksel AGORADA toplantısı yapmaktadır. 2012 yılının ikinci yarısında gerçekleştirilen toplantı Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı'nın ev sahipliği ve EURADA'nın katkılarıyla Ajans merkezinin bulunduğu Samsun ilinde 18 19 Ekim 2012 tarihlerinde gerçekleştirilmiştir. "Adoption of a Regional Strategy: The Day After" konulu AGORADA 2012 konferansında Kalkınma Bakanımız Sayın Cevdet YILMAZ' in katılımlarıyla birlikte 16 farklı ülkeden ve Türkiye'den konuşmacıların yanında 104 uzman ve izleyici kitlesinin katılımıyla yedi farklı temalı oturum gerçekleştirilmiş ve 34 farklı sunum yapılmıştır. Avrupa Kalkınma Ajansları Birliğinin Genel Kurulu Samsun'da yapıldı" dedi.
OTA BAŞKANLIĞI SAMSUN'A DEVREDİLDİ
Öte yandan toplantı sonrası OKA'nın yönetim kurulu başkanlığı görevini sürdüren Vali Sabri Başköy, görevini Samsun Valisi Hüseyin Aksoy'a devretti.
Vali Başköy, "Bildiğiniz üzere Ajansımızda Yönetim Kurulu Başkanlığı görevi alfabetik sıraya göre ve birer yıl olmak üzere bölgemizdeki 4 ilimizin valileri tarafından yerine getirilmekledir. Ajansımız tarafından bugüne kadar başarıyla yürütülen çalışmalarda emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Bundan sonra da Ajansımızın çalışma ve hizmetlerinin aynı hızla ve daha büyük başarılarla devam edeceğine inanıyoruz" ifadelerini kullandı.
YHKB MECLİS TOPLANTISI VALİ ÖZ BAŞKANLIĞINDA YAPILDI
OKA yönetim kurulu toplantısının ardından Yeşilırmak Havzası Kalkınma Birliği (YHKB) Meclisi toplantısı yapıldı. Amasya Valisi Birlik Başkanı A. Celil Öz başkanlığında düzenlenen toplantıya Vali Sabri Başköy, Samsun Valisi Hüseyin Aksoy, Tokat Valisi Mustafa Taşkesen, Çorum Belediye Başkanı Muzaffer Külcü, İl Genel Meclisi üyeleri katıldı.
Toplantının ilk gün maddesinde 2013 yılı Birlik Encümeni seçimi gerçekleştirildi. 5355 sayılı Mahalli İdare Birlikleri Kanunu 10 maddesi (Değişik son cümle: 12/11/2012-6360/35 md) doğrultusunda YHKB Birlik Tüzüğünde yapılacak değişiklikler görüşüldü.
2012 yılına ait Yeşilırmak Havzası Kalkınma Birliği çalışmaları hakkında Meclis Üyelerine bilgilendirme yapıldı. Özellikle, birliğin CBS birimi tarafından veri tabam güncelleme ve saha çalışmaları, birlik tarafından kurum ve kuruşlara verilen proje hazırlama ve proje döngüsü yönetimi eğitimleri, Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı'nın proje teklif çağrılarına yönelik birlik tarafından hazırlanan, sunulan ve yürütülen projeler, DABLAS programı kapsamında yapılan çalışmalar, Yeşilırmak Destinasyonu Tanıtım Çalışmaları kapsamında hazırlanan ve dağıtılan materyaller, fuar katılımları hakkında detaylı sunum yapıldı.
(MMY-BÖ)

14.01.2013 17:25:32 TSI

Editör: Wan Haber