OKA, bölgesel kalkınmaya yönelik planlama ve uygulama faaliyetlerini, 2013 yılında olduğu gibi 2014 yılında da sürdürmeye devam ediyor. Hem yerel aktörler ile merkezin işbirliğini geliştirmeyi hem de bölge illeri olan Amasya, Çorum, Samsun ve Tokat'ın ulusal ve uluslararası ölçekte rekabet üstünlüklerini artırmayı hedefleyen OKA, kurulduğundan bugüne kadar yaklaşık 300 projeye 70 milyon TL hibe desteği sağladı.

2013 yılını ve ilk ayı tamamlanacak olan 2014 yılını değerlendiren OKA Genel Sekreteri Mevlüt Özen, “Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı 2013 yılı sonu itibariyle yaklaşık 300 tane projeyi takip etti. Bu projelere verdiğimiz destek miktarı 70 milyon lira civarında. Aşağı yukarı 65 milyon civarındada paydaşlarımız özel idareler, belediyeler, özel sektör, sivil toplum, üniversitelerin harcadığı paralar var. Dolayısıyla bölgede Amasya, Çorum Samsun Tokat’ta yaklaşık 133 milyonluk yatırımı gerçekleştirmiş durumda. 2013 yılında 2 tane program uyguladık. Bir tanesi İnsan Kaynakları Geliştirme Programı. Bunun bütçesi 2 milyon lira. Bir tanesi de Dezavantajlılara Yönelik Alt Yapı Programı. Bunun bütçesi de 6 milyon lira. Bu 2 programda yaklaşık 30 tane projeyi tamamlamaya çalışıyoruz" diye konuştu.

2012 yılından itibaren devam eden projelerin bulunduğunu, 2013 yılının son aylarında çıkılan 26 milyonluk bir teklif çağrısının devam ettiğini ifade eden Mevlüt Özen, “Bu 26 milyonluk teklif çağrısının 3 tane ana konusu var. Bunlar: Yenilebilir enerji, KOBİ’lere destek, Ar-Ge inovasyonun ve yenilikçiliğin desteklenmesi. Bu yenilebilir enerjide hem kamuya hem özel sektöre desteğimiz var. Kamuya 7 milyon lira, özel sektöre 4 milyon lira hibe desteğimiz var. Yenilebilir enerjide amaç; rüzgardan, sudan, güneşten ve biyokütleten elektrik üretmek. Ürettikleri elektrik enerjisini kendi tüketimlerinde kullanacaklar, artanı da devletin şebekesine verebilecekler. Bu çok önemli pilot bir uygulama. 20 milyonun 11 milyonunu enerjiye ayırdık. Geriye kalan 15 milyon lirada inovasyona ve imalat sanayine ayırdık. İnovasyon ve imalat sanayinde KOBİ’leri destekleyeceğiz. KOBİ’ler yenilikçi ihracata dayalı istihdama dayalı projelerini bize sunabilecekler. Buradaki prosedür şöyle işleyecek: 28 Şubat akşamına kadar paydaşlarımıza son başvuru tarihini verdik. Özel sektör, sivil toplum, üniversiteler ve devlet daireleri bize başvuracaklar. 28 Şubat akşamında bilgisayar kapanacak. 7 Mart akşamında basılı kopyaları teslim alacağız. 7 Mart akşamından itibaren yaklaşık 1,5 aylık değerlendirme sonrasında yönetim kurulumuz kazanan projeleri açıklayacak. Kazanan projelere sözleşme için 10 günlük süre veriyoruz. Onlar kazandıkları evraklarla beraber bize başvuruyorlar ve sözleşme imzalıyorlar. Kazananlar özel sektördeyse 1 yıl içerisinde, kamu sektöründeyse 2 yıl içerisinde projelerini bitirmekle yükümlü olacaklar” şeklinde konuştu. 

Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı’nın kendisine misyon olarak biçtiği meselelerden bir tanesinin uluslararası arenada bölgenin temsil edilmesi olduğunu kaydeden Özen, “Ajansın Avrupa Birliği kaynaklarının ülkemizde kullanılması ile ilgili önemli vazifeleri var. Toplamda Amasya, Çorum, Samsun, Tokat’ta takip ettiğimiz proje miktarı 76 milyon euro bütçeli. Biz bu projelerin bir kısmını kendimiz yürütüyoruz. Bir kısmına personelimizle teknik destek veriyoruz. Bu 76 milyon euroluk proje bittiğinde bölgemizde yaklaşık 200 milyonluk yatırım gerçekleşmiş olacak” açıklamasında bulundu. 
Türkiye ve TR83 Bölgesi’nde ‘Toplumsal Cinsiyet Eşitliği ve Kalkınma Raporu’ hazırlandığını dile getiren Özen şöyle konuştu: “Toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda farkındalığın artırılması ve daha geniş kitlelere ulaşılabilmesi amacıyla Türkiye ve TR83 Bölgesi’nde Toplumsal Cinsiyet Eşitliği ve Kalkınma Raporu hazırlandı. Raporda, ‘Toplumsal Cinsiyet Eşitliği’ ve ‘Kalkınmada Ana Yaklaşımlar’ tarihsel bir perspektifle ele alınmış, Türkiye’de toplumsal cinsiyet eşitliğinde yasal çerçeve bölümü ile Türkiye’de son yıllarda yapılan hukuki düzenlemeler incelendi. Nüfus, eğitim, istihdam, çalışma hayatı, şiddet, karar alma mekanizmalarına katılım konularında Amasya, Çorum, Samsun ve Tokat illeri ve Türkiye istatistikleri ile diğer düzey 2 bölgeleri ortalamaları da sunularak ‘Toplumsal Cinsiyet Eşitliği’ ve ‘Kalkınma Göstergeleri’ bölümünde ele alınmıştır. Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı tarafından desteklenen toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanmasına yönelik projeler ise yine bu raporda yer almıştır. Raporun son kısmında ise Dünya Bankası ve Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı, 2012 yılı Dünya Kalkınma Raporu Tanıtım Toplantısı’nın konuşmalarının bir bölümü yer almıştır. Bu çalışmanın devamında toplumsal cinsiyet eşitliği alanında ülkemizde bölgeler arasındaki farklılıkları incelemek üzere kadın-erkek bazında ve 26 Düzey 2 Bölgesi için TÜİK tarafından açıklanan veriler temel bileşenler analizi yöntemi ile analiz edilerek toplumsal cinsiyet eşitliği endeksi oluşturulmuştur.”

2013 Yılı Dezavantajlı Gruplara Yönelik Sosyal İçerme ve 2013 Yılı Dezavantajlı Gruplara Yönelik Küçük Ölçekli Altyapı Programlarının devam ettiğini dile getiren OKA) Genel Sekreteri Mevlüt Özen açıklamasını şöyle tamamladı: “Dezavantajlı Gruplara Yönelik Küçük Ölçekli Altyapı Mali Destek Programı kapsamında 45 başvuru alınmış olup 24 proje ile sözleşme imzalanmıştır. Program bütçesi 6 milyon lira olup eş finansmanlar sonrasında oluşan toplam katkı 10,3 milyon lira olarak gerçekleşmiştir. Sosyal İçerme Mali Destek Programı kapsamında 78 başvuru alınmış olup 24 proje ile sözleşme imzalanmıştır. Program bütçesi 2 milyon lira olup eş finansmanlar sonrasında oluşan toplam katkı 2,2 milyon lira olarak gerçekleşmiştir. 2013 yılı Doğrudan Faaliyet Desteği programı kapsamında 3 adet proje destek sözleşmesi imzalanmıştır. Bu projelerden Vezirköprü Belediyesi’nin yararlanıcısı olduğu ‘Entegre Katı Atık Yönetimi (EKAY) Projesi’ ile Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü’nün yararlanıcısı olduğu ‘Samsun İlindeki Tarımsal Üretici Örgütlerinin Yapısal Sorunlarının Belirlenmesi’ projelerinin uygulama dönemleri tamamlanmıştır. Tokat İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nün yürüttüğü Tokat Kent Müzesi Fizibilitesi Projesi’nin uygulama dönemi devam etmektedir. 2013 yılı sonu itibariyle toplam 44 milyon 41 bin 92 lira destek ödemesi yapılmıştır. 2013 yılı Teknik Destek Programı 5. dönem sonu itibariyle toplam 29 adet proje sözleşmesi imzalandı. 19 adet projeye 161 milyon 218 bin 72 lira kaynak tahsis edilerek hizmet alımı yapıldı. 8 proje kapsamında düzenlenen eğitimler ajans personeli tarafından verilmiştir. 2 projede ise eğitim konusu ile ilgili faaliyet gösteren kamu kurumlarından destek alınarak eğitimlerin ücretsiz gerçekleştirilmesi sağlanmıştır. Projeler kapsamında uygulanan eğitimlere bu döneme kadar toplam bin 168 kişi katılım sağlamıştır. 2013 yılı 6. döneminde ise 11 proje başarılı bulunarak sözleşme imzalamaya davet edilmiştir. Program sonu itibariyle toplam 40 proje kapsamında bin 780 kişiye eğitim verilmesi beklenmektedir.” 

Editör: Wan Haber