Karaciğerinde 9 santimetrelik kitle belirlenip ilk doğum gününde kemoterapiye başlanan 28 aylık Oğuzhan bebek ve ailesi için 2013 kötü başladı, iyi bitti. Kitle alındıktan iki ay sonra kanser nüksedince yeniden kemoterapi gören ama sonuç alınamayan Oğuzhan bebek karaciğer nakliyle hastalıktan kurtuldu. Oğluna ikinci kez hayat veren, sevincinden havalara uçan anne Zeynep Tüzgen, (31), “2013’e hastanede girmiştik, umutsuzduk, tek dileğimiz bebeğimizin sağlığına kavuşmasıydı. 2014’e de hastanede ama bu kez mutlu giriyoruz” dedi. 


Çanakkale’nin Çan İlçesine bağlı Kocayayla köyünde oturan ev hanımı Zeynep Tüzgen ile bir seramik fabrikasında çalışan İsmail Tüzgen (33) kızları Nazlıcan (10)’dan yıllar sonra 23 Ağustos 2011’de oğulları Oğuzhan’ı kucaklarına aldı. Oğuzhan sorunsuz büyüyordu. Oğuzhan’ın yaşına girmesine az kalmıştı. Çift, minik oğullarının yaklaşan doğum günü için kutlama planları yaparken, Oğuzhan’ın karnında şişlik fark edince soluğu doktorda aldılar. Biga’daki özel hastanede Oğuzhan’ın karaciğerinde 9 santimetre çapında kitle olduğu belirlendi. Oğuzhan, tedavi için Bursa Uludağ Üniversitesi Hastanesi’ne sevk edildi. Oğuzhan’a kemoterapi başlandı. 10 kür kemoterapiden sonra Oğuzhan 7 Mayıs 2013’te ameliyat masasına yattı. Oğuzhan bebeğin karaciğerindeki kitle alınıp temizlendi, ancak 2 ay sonra hastalık tekrarladı. Bu kez karaciğerinin 2-3 yerinde daha küçük çaplı kitle saptandı. Zor günler geçiren Tüzgen çiftine, yeniden 5 kür daha kemoterapi verilen bebeğe ilacın fayda etmediği, karaciğer nakliyle hayat şansı bulabileceği söylendi. Oğuzhan karaciğer nakli için İzmir Kent Hastanesi’ne sevk edildi. Yapılan tetkiklerden sonra Oğuzhan’a karaciğer nakline, naklin anne Tüzgen’den yapılmasına karar verildi. Nakli İzmir Kent Hastanesi Karaciğer Nakil Programı Sorumlusu Doç.Dr. Murat Kılıç başkanlığındaki Doç. Dr. Murat Zeytunlu, Prof. Dr. Mehmet Alper, Prof. Dr. Çiğdem Arıkan, Opr. Dr. Cahit Yılmaz, Opr.Dr. Zafer Önen, Opr. Dr. Rasim Farajov ve Dr. Onur Duygu’dan oluşan ekip yaptı. 12 Aralık 2013 tarihinde yapılan nakille kanserli karaciğer annenin sağlıklı karaciğer dokusuyla değiştirildi. 2013’ün son günlerinde mutlu haberi alarak sevince boğulan anne Zeynep Tüzgen, “Bu yılbaşı bize yılbaşı” diyerek sevincini dile getirdi.
 

BU YILBAŞI BİZE YILBAŞI
Tüzgen, 2013’e çok kötü başladıklarını belirterek sözlerini şöyle sürdürdü: "Oğluma karaciğer kanseri tanısı koyulduktan sonra hastaneler bize ev oldu. 23 Ağustos 2012’de oğlumun ilk yaş gününü kutlayacaktık oysa o gün ilk kemoterapisini aldı. İlk doğum günü hastanedeydik. O yılbaşında da hastanedeydik. Tek dileğimiz Oğuzhan’ın sağlığına kavuşmasıydı. 2013 çok zordu. Oğlum 15 aydır kemoterapi görüyor, 1.5 yılda sadece geçen Şeker Bayramı’nda evdeydik. Eve çıktığımızda da hiçbir şey fark etmiyordu. Çünkü eve ziyaretçi kabul edemiyor, dışarıya da çıkamıyorduk. Kemoterapi ve ameliyat fayda etmedi, tek şansı nakil, dediler. Tek ve son şansının olup olmayacağı ise İzmir Kent Hastanesi’nde belli olacaktı. Çok şükür o son şansı kullandık. Şu an oğlum çok iyi,sağlıklı bir karaciğere kavuştu, başka hiçbir yerinde de sıçrama yok. Belki koruma amaçlı birkaç kür kemoterapi gerekebilirmiş, o hiç sorun değil. Çok mutluyuz, bu yılbaşında da hastanedeyiz ama her şey bambaşka. Oğlumun da bizim de yüzümüz gülüyor. 2013 kötü başladı, iyi bitti. Allah tüm hastalara şifa versin. Yeni yılda tüm dileğim bu.”


Öte yandan Doç. Dr. Kılıç, annesinden gerçekleştirilen nakil sonrasında Oğuzhan’ın sağlık durumunun çok iyi olduğunu, önümüzdeki günlerde taburcu edeceklerini söyledi. Minik Oğuzhan ise, karaciğer nakli kliniğindeki yeni yıl kutlamasında kemoterapiden saç kalmamış başına taktığı şapkası, elindeki balonlarla etrafa gülücükler yağdırırken, gönüllere taht kurdu.

Editör: Wan Haber