Bursa'daki orta öğretim kurumlarında görev yapan Fen Bilimleri ve Fizik öğretmenleri, teknik gözle inceledikleri Bursa Bilim ve Teknoloji Merkezi'ne (BTM) hayran kaldı.
Öğretmenlerin ziyareti, BTM'nin Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi'nde yer alan yerleşkesinde gerçekleşti. Ziyarette öğretmenlere konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Bursa'nın her yönüyle öne çıkması için yoğun uğraş verdiklerini kaydetti. Değişen ve gelişen dünya şartlarında yerel yönetimlerin gittikçe artan fonksiyonuna değinen Başkan Altepe, günümüzde dünyada ülkelerden çok şehirlerin bilindiğini, marka şehirlerin dünya halkları arasında popüler olduğunu dile getirdi. Bursa'yı yönetirken bu anlayışla hareket ettiklerini ve şehrin özellikleri ile güzelliklerini bir bir ortaya çıkardıklarını ifade eden Başkan Altepe, markalar üretirken alan ayrımı yapmadıklarını vurguladı.

TEORİK BİLGİ PRATİĞE DÖNÜŞÜYOR
Bursa'da hizmete alınan birçok faaliyetin Türkiye'de hala başlatılamadığını, BTM'nin de bunlardan biri olduğunu hatırlatan Başkan Altepe, "Kısa diyebileceğimiz bir zamanda kurulmasına rağmen, bilim merkezimizde toplam 150 ayrı ünite bulunuyor. Bu ünitelerde 150 ayrı deney yapılabiliyor. BTM için yaptığımız yeni bina tamamlandığında, inşallah bu sayı 250'nin üzerine çıkacak. Daha büyük ve fonksiyonel istasyonlarla birlikte, gençlerimizin yetişmesi ve geleceğin bilim adamlarının bu şehirden çıkması eskiye nazaran çok daha kolay olacak" dedi.
BTM'yi kurmaktaki tek hedeflerinin yarının umudu olan çocukların en iyi şekilde yetişmesi olduğunu belirten Başkan Altepe, "Buradaki istasyonlar, gençlerimize ve ziyaretçilerimize sahip oldukları teorik bilgileri pratiğe dökme imkanını sunuyor. Edinilen bilgiler deneyler vasıtasıyla check edilerek, üretim kabiliyetleri ortaya çıkartılabiliyor" diye konuştu.
BTM'yi müze olarak kurmadıklarını, bilimi yaşatan ve öğreten bir merkez olarak planladıklarını ifade eden Başkan Altepe, Avrupa ve Amerika Birleşik Devletleri'ndeki örnekler tarandıktan sonra Bursa'ya en uygun modelin kurulumunun yapıldığını hatırlattı. Başkan Altepe, "BTM, diğer ülkelerdeki örnekleri gibi müze olarak değil bilimi yaşatan ve öğreten bir pozisyonda, Bursa'nın ihtiyaçları baz alınarak hizmete alındı. Burada gençlerimiz, bilim ve teknoloji adına her türlü deneyleri yapabilecek, üretimleri gerçekleştirebilecektir. Bursa bu konuda örnek oluyor" şeklinde konuştu.
Şu andaki kapasitesiyle bile Türkiye'nin en kapsamlı bilim merkezi olma özelliğini elinde bulunduran BTM'nin önümüzdeki yaz aylarından itibaren yeni yerine taşınacağını açıklayan Başkan Altepe, "Gençlerimizin imkanlardan en iyi şekilde yararlanmaları ve kendilerini geliştirmeleri konusunda, Büyükşehir Belediyesi olarak üzerimize düşen görevi her zaman için yerine getirmeye hazırız. Onun için bu hizmetler gerçekleştiriliyor. İnşallah siz öğretmenlerimizin de katkılarıyla beraber, gençliğimizin daha iyi yetişmeleri konusunda hedeflediğimiz sonuçları alırız" ifadelerini kullandı.
Öğretmenlerin BTM gezisine katılan AK Parti Bursa Milletvekili Hüseyin Şahin ise, BTM gibi büyük çaplı yatırımların yetki genişliği sayesinde yapılabildiğini dile getirdi. Eskiden belediyelerin kanunlar gereği şehirlere sadece su getirdiğini ve alt yapıyla uğraştığını hatırlatan Şahin, yapılan son düzenlemelerle birlikte merkezi idarenin yetkilerinin belediyelere bırakıldığını, bu yetkilerin de ehil eller tarafından çeşitli alanlarda akılcı yatırımlara dönüştürüldüğünü vurguladı. BTM'nin de bu kapsamda değerlendirilebileceğini ifade eden ve yapılan yatırımdan dolayı Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe'ye şükranlarını ileten Şahin, "İnanıyorum ki; Bursa halkı bundan sonra her ne istiyorsa sayın başkanımızdan isteyecek, sayın başkanımız da bu istekleri yerine getirecektir. Bursa halkı ister ve Büyükşehir Belediye Başkanımız yapar. Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Recep Altepe'nin Bursa halkının isteklerine cevap verebilecek maharete ve bilgiye sahip olduğunu biliyorum" dedi.
İl Milli Eğitim Müdürü Atilla Gülsar da, eğitime sağladığı katkılardan dolayı Başkan Altepe'ye teşekkür ederek, hizmetlerinin devamını diledi.
BTM hakkındaki görüşlerini dile getiren Hürriyet Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi öğretmenleri İlhami Aran ile Semih Aydın, merkezin hem Bursa'ya hem de Türkiye'ye kazandırılmış çok önemli bir hizmet olduğunu ifade etti. Öğretmenlerden Semih Aydın, BTM'yi 'öğrencilerin dünyalarını değiştirmeye aday merkezlerden biri olarak' tanımlayarak, deney düzeneklerinin yaklaşık yüzde 60'ının mesleki eğitime yönelik olmasının ayrıca önemli olduğunu dile getirdi.
Öğretmenlerin ziyaretinde BTM rehberlerinden Selçuk Salih Başhan ile Kayran Koçer, mini bir bilim şovu gerçekleştirdi.
(YS)

07.01.2013 10:25:33 TSI

Editör: Wan Haber